Sól Gruboziarnista z Lidla (0 kcal/100g) to podstawowa przyprawa o większych kryształach niż tradycyjna sól drobna. Ten wegański, bezglutenowy, bezlaktozowy, bezkaloryczny produkt jest idealny do solenia wody do gotowania, przygotowania solanek do marynowania oraz do posypywania wypieków, rozpuszczając się wolniej niż sól drobna.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 0 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Sól Gruboziarnista dostępna w Lidlu to podstawowa przyprawa o większych kryształach niż tradycyjna sól drobna, składająca się głównie z chlorku sodu (NaCl). Pod względem wartości odżywczych jest produktem bezkalorycznym – w 100g zawiera 0 kcal. Nie zawiera węglowodanów – 0g w 100g. Nie zawiera cukrów – 0g w 100g. Nie zawiera białka – 0g w 100g. Nie zawiera tłuszczu – 0g w 100g. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Dane nie wskazują zawartości sodu, ale jako sól jest niezwykle bogata w ten pierwiastek, prawdopodobnie zawiera około 38000-39000mg sodu w 100g, co stanowi ponad 1600% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej. Sól Gruboziarnista jest odpowiednia dla wegan, ponieważ jest produktem w 100% nieorganicznym, niezawierającym składników pochodzenia zwierzęcego. Nie ma oznaczenia, czy jest odpowiednia dla wegetarian, ale jako produkt nieorganiczny jest prawdopodobnie odpowiednia również dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego cukru. Sól gruboziarnista, podobnie jak zwykła sól, dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulując gospodarkę wodną, wspierając przewodnictwo nerwowe i skurcze mięśni. Jednak nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, chorób serca i nerek, dlatego zaleca się ograniczenie jej spożycia do maksymalnie 5-6g dziennie (około 1 łyżeczki). Sól gruboziarnista, ze względu na większe kryształy, rozpuszcza się wolniej niż sól drobna, co może być korzystne w niektórych zastosowaniach kulinarnych. Jest szczególnie polecana do solenia wody do gotowania makaronu czy ziemniaków, do przygotowania solanek do marynowania mięs i warzyw, a także do posypywania wypieków, takich jak precle czy bułki. Jest również używana w młynkach do soli, gdzie jest mielona bezpośrednio nad potrawą. Dzięki większym kryształom, sól gruboziarnista może być łatwiejsza do dozowania, co może pomóc w ograniczeniu jej spożycia. Warto pamiętać, że sól gruboziarnista, podobnie jak inne rodzaje soli, powinna być używana z umiarem, szczególnie przez osoby z nadciśnieniem tętniczym lub chorobami nerek.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: sól gruboziarnista?