Ile kalorii ma

sól peklowa

Product information

Sól Peklowa z Lidla (0 kcal/100g) to specjalistyczna przyprawa używana głównie do konserwowania mięsa. Ten wegański, bezglutenowy, bezlaktozowy, bezkaloryczny produkt zawiera azotan lub azotyn sodu, który hamuje rozwój bakterii i nadaje mięsu charakterystyczny różowy kolor, będąc niezbędnym składnikiem w procesie produkcji wędlin.

sól peklowa

Product options

0 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

0 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-0 kcal
Węglowodany-0 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-0 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest sól peklowa i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Sól Peklowa dostępna w Lidlu to specjalistyczna przyprawa używana głównie do konserwowania mięsa, składająca się z soli kuchennej (NaCl) z dodatkiem azotanu sodu (NaNO3) lub azotynu sodu (NaNO2). Pod względem wartości odżywczych jest produktem bezkalorycznym – w 100g zawiera 0 kcal. Nie zawiera węglowodanów – 0g w 100g. Nie zawiera cukrów – 0g w 100g. Nie zawiera białka – 0g w 100g. Nie zawiera tłuszczu – 0g w 100g. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Dane nie wskazują zawartości sodu, ale jako sól jest niezwykle bogata w ten pierwiastek, prawdopodobnie zawiera około 38000-39000mg sodu w 100g, co stanowi ponad 1600% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej. Sól Peklowa jest odpowiednia dla wegan, ponieważ jest produktem w 100% nieorganicznym, niezawierającym składników pochodzenia zwierzęcego. Nie ma oznaczenia, czy jest odpowiednia dla wegetarian, ale jako produkt nieorganiczny jest prawdopodobnie odpowiednia również dla wegetarian, choć jej główne zastosowanie dotyczy produktów mięsnych. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego cukru. Sól peklowa, podobnie jak zwykła sól, dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, regulując gospodarkę wodną, wspierając przewodnictwo nerwowe i skurcze mięśni. Jednak nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, chorób serca i nerek, dlatego zaleca się ograniczenie jej spożycia. Główną funkcją soli peklowej jest konserwowanie mięsa poprzez hamowanie rozwoju bakterii, szczególnie Clostridium botulinum, która produkuje jad kiełbasiany. Azotany i azotyny zawarte w soli peklowej reagują z mioglobiną w mięsie, nadając mu charakterystyczny różowy kolor i wpływając na smak. Sól peklowa jest używana przede wszystkim do produkcji wędlin, kiełbas, szynek, boczku i innych produktów mięsnych. Jest niezbędna w procesie peklowania, który polega na konserwowaniu mięsa poprzez nasycenie go solą peklową. Istnieją dwa rodzaje soli peklowej: peklowa I (z azotynem sodu) i peklowa II (z azotanem sodu). Warto pamiętać, że sól peklowa nie powinna być używana jako zamiennik zwykłej soli kuchennej ze względu na zawartość azotanów i azotynów, które w nadmiarze mogą być szkodliwe dla zdrowia. Podczas stosowania soli peklowej należy ściśle przestrzegać zalecanych proporcji i czasu peklowania.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: sól peklowa?

Produkty zbliżone kalorycznie