Ile kalorii ma

biszkopty

Product information

Biszkopty to lekkie, pulchne ciastka zawierające 428 kcal w 100 g (21,4 kcal w sztuce 5 g). Charakteryzują się miękkąi gąbczastą teksturą osiąganą dzięki ubijanym na pianę białkom jaj. Zawierają znaczną ilość węglowodanów (63,4 g/100 g) przy umiarkowanej zawartości cukru (11,65 g), tłuszczu (15,4 g) i białka (8 g). Wegetariańskie i bezlaktozowe, choć zawierające gluten. Niezwykle wszechstronne kulinarnie - doskonałe jako samodzielna przekąska lub składnik bardziej złożonych deserów, zdolne do absorbowania płynów bez rozpadania się.

biszkopty

Product options

428 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

15 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

63 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

8 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie21 kcal428 kcal
Węglowodany3 g63 g
Białko-8 g
Tłuszcze1 g15 g
Błonnik-2 g
WegetariańskieBez laktozy

Czym jest biszkopty i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Biszkopty to lekkie, pulchne ciastka o charakterystycznej miękkiej i gąbczastej teksturze. W 100 g produktu znajduje się 428 kcal, 63,4 g węglowodanów (z czego 11,65 g to cukry), 8 g białka, 15,4 g tłuszczu (w tym 3,965 g tłuszczów nasyconych) oraz 2,1 g błonnika. Pojedynczy biszkopt o wadze 5 g dostarcza 21,4 kcal. Te popularne ciastka wyróżniają się wyjątkową lekkością i puszystością, która wynika z ich specyficznego sposobu przygotowania. Podstawowymi składnikami są jaja (szczególnie białka ubite na sztywną pianę), cukier i mąka, czasem z dodatkiem skrobi kukurydzianej dla uzyskania jeszcze delikatniejszej tekstury. W klasycznej recepturze nie używa się proszku do pieczenia ani sody – puszystość pochodzi wyłącznie z napowietrzonych białek jaj. W bardziej współczesnych wariantach dodaje się czasem tłuszcz (masło lub olej) dla poprawy smaku i tekstury. Biszkopty mają długą historię w europejskiej tradycji cukierniczej. Ich nazwa wywodzi się od włoskiego "biscotto" (dwa razy pieczony), choć współcześnie biszkopty piecze się tylko raz. We Francji znane są jako "biscuit de Savoie", w Anglii jako "sponge cake" (ciasto gąbczaste), co trafnie oddaje ich lekką, sprężystą konsystencję. W Polsce tradycyjnie występują w formie podłużnych paluszków, okrągłych ciastek lub jako większe placki biszkoptowe. Pod względem kulinarnym, biszkopty są niezwykle wszechstronne. Mogą być spożywane samodzielnie jako lekka przekąska, służyć jako baza do bardziej złożonych deserów (tortów, rolad, tiramisu), być nasączane syropami, likierami czy sokami owocowymi, lub stanowić warstwę w puddingach i trifle'ach. Ich zdolność do absorbowania płynów bez rozpadania się czyni je idealnym składnikiem deserów na bazie kremów i musów. Z perspektywy odżywczej, biszkopty oferują umiarkowaną ilość białka pochodzącego głównie z jaj, które stanowią również źródło witamin A, D, E i witamin z grupy B. W porównaniu do wielu innych słodkich wypieków, tradycyjne biszkopty zawierają mniej tłuszczu, szczególnie jeśli są przygotowane bez dodatku masła. Jednocześnie zawierają znaczną ilość cukru i węglowodanów, co należy uwzględnić w zbilansowanej diecie. Produkt jest oznaczony jako wegetariański, ale nie wegański, co wynika z zawartości jaj. Zawiera gluten ze względu na obecność mąki pszennej, ale jest wolny od laktozy, co czyni go odpowiednim dla osób z nietolerancją tego cukru mlecznego. W handlu dostępne są również wersje bezglutenowe, przygotowywane z alternatywnych rodzajów mąki.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 21 kcal porcja biszkopty?

Produkty zbliżone kalorycznie