Ile kalorii ma

biszkopty podłużne

Product information

Biszkopty podłużne to klasyczne ciastka zawierające 428 kcal w 100 g (21,4 kcal w sztuce 5 g). Charakteryzują się paluszkowatym kształtem, złocistym kolorem i delikatną, gąbczastą konsystencją. Zawierają znaczną ilość węglowodanów (63,4 g/100 g) przy umiarkowanej zawartości tłuszczu (15,4 g) i białka (8 g). Zawierają gluten, choć są bezlaktozowe. Wyjątkowo wszechstronne kulinarnie - doskonałe jako samodzielna przekąska lub składnik deserów, szczególnie cenione za zdolność absorbowania płynów bez rozpadania się, co czyni je idealnym składnikiem klasycznych deserów jak tiramisu czy charlotte.

biszkopty podłużne

Product options

428 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

15 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

63 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

8 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie21 kcal428 kcal
Węglowodany3 g63 g
Białko-8 g
Tłuszcze1 g15 g
Błonnik-2 g
Bez laktozy

Czym jest biszkopty podłużne i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Biszkopty podłużne to klasyczne ciastka o charakterystycznym kształcie i lekkiej, puszystej teksturze. W 100 g produktu znajduje się 428 kcal, 63,4 g węglowodanów, 8 g białka, 15,4 g tłuszczu oraz 2,1 g błonnika. Pojedynczy biszkopt o wadze 5 g dostarcza 21,4 kcal. Te popularne ciastka wyróżniają się podłużnym, paluszkowatym kształtem, złocistym kolorem i delikatną, gąbczastą konsystencją. Ich wyjątkowa lekkość i puszystość wynika ze specyficznej metody przygotowania, polegającej na starannym ubijaniu jaj (zwłaszcza białek) z cukrem, a następnie delikatnym połączeniu z mąką. Tradycyjna receptura nie zawiera proszku do pieczenia - struktura biszkopta powstaje wyłącznie dzięki napowietrzonym białkom. Podłużny kształt tych biszkoptów nie jest przypadkowy - został zaprojektowany specjalnie, aby ułatwić ich maczanie w napojach lub wykorzystanie jako warstwy w deserach. Dzięki swojej zdolności do absorbowania płynów bez rozpadania się, biszkopty podłużne są idealnym składnikiem wielu klasycznych deserów, takich jak tiramisu, charlotte, trifle czy różnego rodzaju desery pucharowe. W kuchni biszkopty podłużne są niezwykle wszechstronne. Mogą być spożywane samodzielnie jako lekka przekąska do herbaty czy kawy, służyć jako baza do ciast bez pieczenia, być nasączane syropami, alkoholami (jak w tiramisu), kremami lub musami owocowymi. Są również popularnym przysmakiem dla dzieci, często podawanym z mlekiem lub kakao do maczania. Z perspektywy odżywczej, biszkopty podłużne zawierają umiarkowaną ilość białka pochodzącego głównie z jaj, które stanowią również źródło witamin A, D, E i witamin z grupy B. W porównaniu do wielu innych słodkich wypieków, tradycyjne biszkopty zawierają stosunkowo niewiele tłuszczu, szczególnie jeśli są przygotowane bez dodatku masła. Jednocześnie są bogate w węglowodany, co należy uwzględnić w zbilansowanej diecie. Produkt jest oznaczony jako zawierający gluten (ze względu na mąkę pszenną), ale wolny od laktozy, co czyni go odpowiednim dla osób z nietolerancją laktozy. Nie jest produktem wegańskim ze względu na zawartość jaj. W handlu dostępne są również wersje bezglutenowe, przygotowane z alternatywnych rodzajów mąki.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 21 kcal porcja biszkopty podłużne?

Produkty zbliżone kalorycznie