Brzoskwinia w syropie to produkt konserwowy zawierający 44 kcal w 100 g (206,8 kcal w opakowaniu 470 g). Charakteryzuje się połówkami lub ćwiartkami owoców zalanych słodkim syropem, intensywnie żółtym lub pomarańczowym kolorem i miękką konsystencją. Niskokaloryczna, praktycznie beztłuszczowa (0,03 g/100 g), z wysoką zawartością cukrów (10,27 g). Wegańska i bezglutenowa, stanowi wygodny dodatek do deserów dostępny przez cały rok. Wszechstronna kulinarnie - doskonała do bezpośredniego spożycia, jako składnik ciast, lodów, koktajli i sałatek owocowych, a także w daniach fusion jako dodatek do mięs.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 207 kcal | 44 kcal |
Węglowodany | 54 g | 12 g |
Białko | 3 g | 1 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | 6 g | 1 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Brzoskwinia w syropie to produkt konserwowy składający się z kawałków brzoskwini zalanych słodkim syropem. W 100 g produktu znajduje się 44 kcal, 11,57 g węglowodanów (z czego 10,27 g to cukry), niewielka ilość białka wynosząca 0,63 g, śladowa ilość tłuszczu – tylko 0,03 g oraz 1,3 g błonnika. Standardowe opakowanie o wadze 470 g dostarcza 206,8 kcal. Ten gotowy produkt spożywczy składa się najczęściej z połówek lub ćwiartek brzoskwiń, zalanych słodkim syropem na bazie wody i cukru. Brzoskwinie zachowują swoją charakterystyczną, miękką konsystencję, są intensywnie żółte lub pomarańczowe. Syrop nadaje im dodatkowej słodyczy, jednocześnie działając jako środek konserwujący. W zależności od marki, syrop może być lżejszy lub cięższy (o różnej zawartości cukru), a brzoskwinie mogą być obrane ze skórki lub z zachowaną skórką. Brzoskwinie w syropie, choć poddane obróbce termicznej, zachowują część wartości odżywczych świeżych owoców. Zawierają witaminy, szczególnie witaminę A w formie beta-karotenu oraz niewielkie ilości witamin z grupy B. Dostarczają również minerałów, takich jak potas, fosfor i magnez. Należy jednak pamiętać, że proces przetwarzania może zmniejszyć zawartość niektórych składników odżywczych, szczególnie witaminy C, która jest wrażliwa na wysokie temperatury. Główną zaletą brzoskwiń w syropie jest ich długi okres przydatności do spożycia oraz dostępność przez cały rok, niezależnie od sezonu na świeże brzoskwinie. Są wygodne w użyciu, nie wymagają mycia, obierania czy usuwania pestek, co oszczędza czas przygotowania. Należy jednak pamiętać, że ze względu na dodany cukier, mają wyższą zawartość cukrów prostych i wyższy indeks glikemiczny niż świeże owoce. W kuchni brzoskwinie w syropie są niezwykle wszechstronne. Mogą być spożywane bezpośrednio z puszki jako szybki deser lub przekąska. Są doskonałym dodatkiem do lodów, naleśników, gofrów, placków i innych wypieków. Można je również wykorzystać do przygotowania ciast, tart, deserów na zimno, takich jak parfait czy trifle, oraz koktajli i smoothie. Brzoskwinie w syropie są również popularnym składnikiem niektórych sałatek owocowych. W kuchni fusion mogą być wykorzystywane do dań słodko-kwaśnych, jako dodatek do mięs, szczególnie drobiu czy wieprzowiny. Syrop z brzoskwiń można wykorzystać jako słodzik do herbaty, baza do sosu deserowego lub składnik koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Produkt jest oznaczony jako wegański i wegetariański, co jest oczywiste, gdyż składa się z owoców i syropu cukrowego. Jest również bezglutenowy i bezlaktozowy, co czyni go odpowiednim dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu czy laktozy. Osoby na diecie diabetycznej lub kontrolujące spożycie cukru powinny ograniczać konsumpcję brzoskwiń w syropie ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 207 kcal porcja brzoskwinia w syropie?
17 minut
31 minut
25 minut
1 godzina 2 minuty
45 minut
26 minut