Ile kalorii ma

Zielona papryczka chili

Product information

Zielona papryczka chili (48 kcal/100g) to niskokaloryczna bomba witaminowa bogata w kapsaicynę, która przyspiesza metabolizm i wspiera spalanie tłuszczu. Zawiera błonnik (4,9g/100g) i działa przeciwzapalnie.

Zielona papryczka chili

Product options

48 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

1 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

4 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

2 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie2 kcal48 kcal
Węglowodany-4 g
Białko-2 g
Tłuszcze-1 g
Błonnik-5 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest zielona papryczka chili i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Zielona papryczka chili to niezwykle niskokaloryczny produkt, dostarczający zaledwie 48 kcal w 100 gramach, co czyni ją idealnym dodatkiem do diety odchudzającej. Zawiera minimalną ilość węglowodanów (4,2g/100g), w tym cukrów (2g/100g), a także niewielką ilość białka (2,3g/100g) i tłuszczu (1,3g/100g). Jest za to dobrym źródłem błonnika (4,9g/100g), który wspomaga pracę układu pokarmowego i daje uczucie sytości. Zielona papryczka chili zawiera kapsaicynę - związek odpowiedzialny za jej ostrość, który wykazuje właściwości termogeniczne, przyspieszające metabolizm i wspierające spalanie tłuszczu. Badania sugerują, że regularne spożywanie chili może zwiększać wydatek energetyczny organizmu nawet o 50 kcal dziennie. Ta ostra przyprawa jest również bogata w witaminę C - silny antyoksydant wspierający układ odpornościowy. Zawartość witaminy C w zielonej papryczce chili jest wyższa niż w cytrusach. Ponadto, chili zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, potas, miedź i magnez. Kapsaicyna obecna w chili może działać przeciwbólowo poprzez blokowanie neuroprzekaźników bólu, co jest wykorzystywane w preparatach do stosowania zewnętrznego. Regularne spożywanie zielonej papryczki chili może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Dodatkowo, związki zawarte w chili wykazują właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W kuchni zielona papryczka chili jest wszechstronnym dodatkiem, który można dodawać do zup, sosów, marynat, sałatek czy dań głównych. Warto pamiętać, że ostrość chili można regulować poprzez usunięcie nasion i białych błonek, które zawierają najwięcej kapsaicyny. Dla osób nieprzyzwyczajonych do ostrego smaku, zaleca się stopniowe wprowadzanie chili do diety.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 2 kcal porcja Zielona papryczka chili?

Produkty zbliżone kalorycznie