Cukier granulowany to wysokooczyszczony produkt słodzący składający się w 100% z sacharozy i dostarczający 401 kcal na 100g. Nie zawiera białka, tłuszczu, błonnika ani witamin. Jest bezglutenowy, bezlaktozowy i wegański. Ze względu na bardzo wysoki indeks glikemiczny i potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie, WHO zaleca ograniczenie spożycia do maksymalnie 25g dziennie.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 401 kcal |
Węglowodany | - | 100 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Cukier granulowany to powszechnie używany, rafinowany środek słodzący, składający się niemal w 100% z sacharozy - dwucukru złożonego z glukozy i fruktozy. Jest otrzymywany głównie z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, a następnie poddawany procesom rafinacji, które usuwają niemal wszystkie naturalne składniki, pozostawiając czyste kryształy sacharozy. Pod względem wartości odżywczych, cukier granulowany jest produktem dostarczającym wyłącznie pustych kalorii - 100g produktu dostarcza 401 kalorii, pochodzących w całości z węglowodanów prostych. Zawartość węglowodanów wynosi 100g na 100g produktu, co oznacza, że produkt składa się wyłącznie z cukrów. Cukier granulowany nie zawiera praktycznie żadnych innych składników odżywczych - brak w nim białka, tłuszczu, błonnika, witamin czy minerałów. Produkt charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym (IG około 65-70), co oznacza, że po spożyciu powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jej równie szybki spadek. Te wahania poziomu cukru we krwi mogą prowadzić do uczucia zmęczenia, trudności z koncentracją i wzmożonego głodu. Cukier granulowany jest produktem bezglutenowym i bezlaktozowym, co czyni go bezpiecznym dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu czy laktozy. Jest również odpowiedni zarówno dla wegetarian, jak i wegan, ponieważ nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Z perspektywy zdrowotnej, spożycie cukru granulowanego, podobnie jak innych cukrów dodanych, powinno być ograniczone. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby cukry dodane stanowiły mniej niż 10% dziennego spożycia energii, a najlepiej mniej niż 5%, co dla osoby dorosłej na diecie 2000 kcal oznacza maksymalnie 25g (około 6 łyżeczek) dziennie. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych, takich jak próchnica zębów, nadwaga i otyłość, zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz zaburzeń metabolicznych. Badania sugerują również, że cukier może mieć działanie uzależniające i wpływać na układ nagrody w mózgu w sposób podobny do niektórych używek. Dla osób świadomie komponujących swoją dietę, warto rozważyć ograniczenie spożycia cukru granulowanego i zastąpienie go naturalnymi słodzikami, takimi jak stewia czy erytrytol, które mają znacznie niższy indeks glikemiczny i mniej lub zero kalorii. Innym podejściem jest stopniowe zmniejszanie ilości cukru w przepisach lub zastępowanie go niewielką ilością naturalnych słodzików, takich jak miód, syrop klonowy czy daktyle, które, mimo że również zawierają cukry proste, dostarczają przynajmniej śladowych ilości innych składników odżywczych.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 401 kcal 100g cukier granulowany?
32 minuty
1 godzina
48 minut
2 godziny
1 godzina 27 minut
51 minut