Ile kalorii ma

dżem malinowy

Product information

Dżem malinowy to produkt o średniej kaloryczności (136 kcal/100g) zawierający wyłącznie cukry proste (31g/100g). Wegański, bezglutenowy i praktycznie beztłuszczowy (0,2g/100g), zachowuje cenne antyoksydanty z malin i charakteryzuje się intensywnym, lekko kwaskowym smakiem.

dżem malinowy

Product options

136 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

31 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

1 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-136 kcal
Węglowodany-31 g
Białko-1 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-0 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest dżem malinowy i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Dżem malinowy to popularny produkt o średniej kaloryczności, zawierający 136 kcal na 100 g. Jest to produkt bogaty w węglowodany, dostarczający 31 g na 100 g, co stanowi główne źródło jego wartości energetycznej. Całość węglowodanów w dżemie malinowym stanowią cukry proste (31 g na 100 g), zarówno naturalnie występujące w owocach, jak i dodawane podczas produkcji. Dżem malinowy zawiera niewielką ilość białka (0,8 g na 100 g) i minimalną ilość tłuszczu (0,2 g na 100 g), przy zerowej zawartości tłuszczów nasyconych, co czyni go produktem praktycznie beztłuszczowym. Produkt nie zawiera sodu, co jest korzystne dla osób kontrolujących ciśnienie krwi. Dżem malinowy jest całkowicie wegański, wegetariański, bezglutenowy i bez laktozy, co czyni go odpowiednim dla osób z różnymi ograniczeniami dietetycznymi. Wytwarzany jest z malin, cukru i pektyn, które nadają mu charakterystyczną konsystencję. Maliny są cennym źródłem antyoksydantów, w tym antocyjanów, które nadają im czerwony kolor i mają właściwości przeciwzapalne. Zawierają również kwas elagowy, który ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Mimo że w procesie produkcji dżemu część składników odżywczych może ulec degradacji, dżem malinowy zachowuje część związków fenolowych obecnych w świeżych owocach. Maliny są również źródłem witaminy C, manganu, wapnia i potasu, choć w dżemie zawartość tych składników jest mniejsza niż w świeżych owocach. Dżem malinowy wyróżnia się intensywnym, aromatycznym smakiem i charakterystycznym kwaskowatym posmakiem. Jest wszechstronnym produktem, najczęściej wykorzystywanym jako dodatek do pieczywa, naleśników, jako składnik deserów, wypieków, kremu do tortów, a także jako dodatek do herbaty. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, dżem malinowy powinien być spożywany z umiarem przez osoby kontrolujące poziom glukozy we krwi oraz na dietach niskowęglowodanowych lub redukcyjnych.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 136 kcal 100g dżem malinowy?

Produkty zbliżone kalorycznie