Dżem porzeczkowy to produkt o niższej kaloryczności (132 kcal/100g) wśród dżemów, z umiarkowaną zawartością cukrów (28g/100g). Wegański, bezglutenowy i praktycznie beztłuszczowy (0,5g/100g), zachowuje cenne antyoksydanty i witaminę C z porzeczek, wyróżniając się intensywnym, kwaśno-słodkim smakiem.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 132 kcal |
Węglowodany | - | 28 g |
Białko | - | 1 g |
Tłuszcze | - | 1 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Dżem porzeczkowy to produkt o relatywnie niskiej kaloryczności wśród dżemów, zawierający 132 kcal na 100 g. Jest to produkt bogaty w węglowodany, dostarczający 28 g na 100 g, co stanowi główne źródło jego wartości energetycznej. Całość węglowodanów w dżemie porzeczkowym stanowią cukry proste (28 g na 100 g), zarówno naturalnie występujące w owocach, jak i dodawane podczas produkcji. Dżem porzeczkowy zawiera niewielką, ale zauważalną ilość białka (1,1 g na 100 g) i minimalną ilość tłuszczu (0,5 g na 100 g), przy zerowej zawartości tłuszczów nasyconych, co czyni go produktem praktycznie beztłuszczowym. Produkt nie zawiera sodu, co jest korzystne dla osób kontrolujących ciśnienie krwi. Dżem porzeczkowy jest całkowicie wegański, wegetariański, bezglutenowy i bez laktozy, co czyni go odpowiednim dla osób z różnymi ograniczeniami dietetycznymi. Wytwarzany jest głównie z czarnych lub czerwonych porzeczek, cukru i pektyn, które nadają mu charakterystyczną konsystencję. Porzeczki, szczególnie czarne, są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów wśród owoców. Zawierają wysokie stężenie witaminy C (czarne porzeczki zawierają jej więcej niż cytrusy), antocyjanów, które nadają im ciemny kolor i mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Są również źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, potasu i manganu. Mimo że w procesie produkcji dżemu część witamin może ulec degradacji, dżem porzeczkowy zachowuje znaczącą ilość związków fenolowych obecnych w świeżych owocach. Dżem porzeczkowy wyróżnia się intensywnym, wyrazistym smakiem, często z charakterystyczną kwaśną nutą, która równoważy jego słodycz. Jest wszechstronnym produktem, najczęściej wykorzystywanym jako dodatek do pieczywa, naleśników, pierogów, jako składnik deserów, sosów do mięs, szczególnie dziczyzny i drobiu, a także jako dodatek do herbaty. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, dżem porzeczkowy powinien być spożywany z umiarem przez osoby kontrolujące poziom glukozy we krwi oraz na dietach niskowęglowodanowych lub redukcyjnych.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 132 kcal 100g dżem porzeczkowy?
11 minut
20 minut
16 minut
40 minut
29 minut
17 minut