Marcepanowa masa zawiera 449 kcal na 100g, dostarczając organizmu zdrowych tłuszczów roślinnych (29g/100g) i wartościowego białka (10g/100g). Bogata w błonnik (4,8g/100g) i składniki mineralne pochodzące z migdałów, stanowi wartościowy składnik diety mimo swojej kaloryczności - porcja 200g to 898 kcal.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 898 kcal | 449 kcal |
Węglowodany | 74 g | 37 g |
Białko | 20 g | 10 g |
Tłuszcze | 58 g | 29 g |
Błonnik | 10 g | 5 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Marcepanowa masa to wykwintny produkt cukierniczy o bogatej tradycji, który dzięki swojej plastycznej konsystencji i wyrafinowanemu, migdałowemu smakowi, stanowi jeden z najbardziej wszechstronnych składników w sztuce cukierniczej. Jest to produkt o dość wysokiej wartości energetycznej - zawiera 449 kcal na 100g, jednak w przeciwieństwie do wielu innych słodyczy, dostarcza również wartościowych składników odżywczych pochodzących głównie z migdałów. To, co wyróżnia masę marcepanową na tle innych mas cukierniczych, to jej zrównoważony profil makroskładników. Zawartość węglowodanów wynosi 37g na 100g produktu, co jest wartością umiarkowaną jak na wyrób cukierniczy. Jednocześnie masa marcepanowa dostarcza aż 10g pełnowartościowego białka na 100g, które pochodzi głównie z migdałów i stanowi cenny składnik budulcowy dla organizmu. Zawartość tłuszczu w masie marcepanowej wynosi 29g na 100g, z czego tylko 2,5g to tłuszcze nasycone. Większość tłuszczu w marcepanie to wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na profil lipidowy krwi. Warto zwrócić uwagę na zawartość błonnika w masie marcepanowej - 4,8g na 100g produktu, co jest wartością znaczącą jak na wyrób cukierniczy. Błonnik pochodzi z migdałów i przyczynia się do uczucia sytości po spożyciu marcepanu, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Typowa porcja masy marcepanowej o wadze 200g dostarcza aż 9,6g błonnika, co stanowi około 32% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Masa marcepanowa jest również źródłem cennych witamin i minerałów. Migdały, które stanowią jej główny składnik, są bogate w witaminę E - silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawierają również magnez, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, oraz wapń, który wspiera zdrowie kości. Ponadto, migdały są źródłem potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie krwi. Masa marcepanowa ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można z niej tworzyć eleganckie dekoracje na torty i ciasta, figurki, owoce czy kwiaty. Służy również jako nadzienie do pralin, czekoladek i ciast. W tradycyjnej kuchni europejskiej jest składnikiem takich deserów jak tort Sachera, keks świąteczny czy mazurek wielkanocny. Dzięki swojej plastycznej konsystencji, masa marcepanowa jest również doskonałym materiałem do tworzenia personalizowanych dekoracji na specjalne okazje, takie jak wesela, chrzciny czy urodziny.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 898 kcal porcja marcepanowa masa?
1 godzina 12 minut
2 godziny 15 minut
1 godzina 48 minut
4 godziny 29 minut
3 godziny 16 minut
1 godzina 53 minuty