Porcja gotowanych małży (100g) to 125 kalorii, 17g pełnowartościowego białka i 3,1g zdrowych tłuszczów, głównie omega-3. Zawiera 7g węglowodanów. Małże są wyjątkowo bogate w witaminę B12, żelazo hemowe, selen i cynk, stanowiąc doskonałe źródło składników odżywczych przy niskiej kaloryczności.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 125 kcal | 125 kcal |
Węglowodany | 7 g | 7 g |
Białko | 17 g | 17 g |
Tłuszcze | 3 g | 3 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Porcja gotowanych małży o wadze 100g dostarcza 125 kalorii, co czyni je stosunkowo niskokalorycznym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Małże zawierają umiarkowaną ilość węglowodanów – 7g/100g, co jest wartością wyższą niż w przypadku większości owoców morza, wynikającą z obecności glikogenu (tzw. skrobi zwierzęcej) w ich tkankach. Małże są wyjątkowo bogate w wysokiej jakości białko – aż 17g w 100g porcji, co stanowi około 34% dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby dorosłej. Białko małży jest pełnowartościowe i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość tłuszczu w małżach jest niska – tylko 3,1g/100g, przy czym większość z tych tłuszczów to zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, funkcje mózgu i działają przeciwzapalnie. Małże są jednym z najbogatszych źródeł witaminy B12 wśród wszystkich produktów spożywczych – jedna porcja (100g) może pokryć nawet kilkukrotnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, kluczową dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. Są również doskonałym źródłem żelaza hemowego, które jest łatwiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego, co czyni małże idealnym pokarmem dla osób z anemią lub niedoborem żelaza. Małże dostarczają imponujących ilości selenu – pierwiastka o silnych właściwościach przeciwutleniających, wspierającego układ odpornościowy i funkcje tarczycy. Zawierają także znaczące ilości cynku, niezbędnego dla prawidłowego wzrostu, gojenia ran i funkcji odpornościowych, oraz jodu, który reguluje metabolizm. Małże są również źródłem manganu, fosforu i witamin z grupy B, w tym niacyny (B3) i ryboflawiny (B2). Warto zauważyć, że małże są jednymi z najbardziej ekologicznie zrównoważonych źródeł białka zwierzęcego – ich hodowla ma stosunkowo niewielki wpływ na środowisko w porównaniu z produkcją mięsa czy nawet hodowlą innych owoców morza.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 125 kcal porcja Porcja gotowanych małży?
10 minut
19 minut
15 minut
38 minut
27 minut
16 minut