Porcja grillowanej karkówki (60g) to 233 kalorie, 13,8g białka i zero węglowodanów. Zawiera dużą ilość tłuszczu (19,8g), co podnosi jej kaloryczność, ale zapewnia soczystość i smak. Bogata w witaminy z grupy B, cynk i żelazo, może być okazjonalnym przysmakiem, szczególnie dla osób na diecie ketogenicznej.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 233 kcal | 389 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | 14 g | 23 g |
Tłuszcze | 20 g | 33 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Porcja grillowanej karkówki o wadze 60g dostarcza 233 kalorie, co czyni ją dość kalorycznym rodzajem mięsa. W 100g produktu znajduje się aż 389 kcal, co jest wartością wysoką w porównaniu do chudych mięs, takich jak pierś kurczaka czy filet z indyka. Grillowana karkówka, podobnie jak inne rodzaje mięsa, nie zawiera węglowodanów (0g/100g), co sprawia, że jest zgodna z założeniami diety ketogenicznej czy niskowęglowodanowej. Jest dobrym źródłem białka – zawiera 23g białka w 100g, co przekłada się na 13,8g w typowej porcji 60g. To białko jest pełnowartościowe i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Głównym składnikiem odżywczym grillowanej karkówki jest tłuszcz – aż 33g/100g, czyli 19,8g w porcji 60g. Ten wysoki poziom tłuszczu jest jednocześnie zaletą i wadą karkówki. Z jednej strony sprawia, że mięso jest soczyste i smaczne, a z drugiej – znacząco podnosi jego kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Grillowanie karkówki pozwala na odcieknięcie części tłuszczu, co nieco zmniejsza jej kaloryczność w porównaniu do smażenia, jednak wciąż pozostaje ona mięsem wysokotłuszczowym. Karkówka, jak wszystkie rodzaje wieprzowiny, jest dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym tiaminy (B1), której zawartość w wieprzowinie jest wyższa niż w innych rodzajach mięsa. Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu energetycznego. Wieprzowina dostarcza również cennych minerałów, takich jak cynk, wspierający układ odpornościowy, oraz żelazo, kluczowe dla prawidłowego transportu tlenu w organizmie. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii, grillowaną karkówkę należy traktować jako okazjonalny przysmak, a nie podstawę codziennej diety. Osoby dbające o linię, z chorobami serca, podwyższonym poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem powinny ograniczać jej spożycie i wybierać chudsze rodzaje mięsa.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 233 kcal porcja Porcja grillowanej karkówki?
19 minut
35 minut
28 minut
1 godzina 10 minut
51 minut
29 minut