Ile kalorii ma

Porcja masy marcepanowej do ciast i deserów

Product information

Porcja masy marcepanowej (200g) to aż 898 kalorii, 74g węglowodanów i 58g tłuszczu, głównie jednonienasyconego. Zawiera 20g białka i 9,6g błonnika. Ten wysokoenergetyczny produkt z migdałów i cukru jest bogaty w witaminę E, magnez i przeciwutleniacze, ale ze względu na kaloryczność wymaga umiarkowanego spożycia.

Porcja masy marcepanowej do ciast i deserów

Product options

449 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

29 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

37 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

10 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie898 kcal449 kcal
Węglowodany74 g37 g
Białko20 g10 g
Tłuszcze58 g29 g
Błonnik10 g5 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest porcja masy marcepanowej do ciast i deserów i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Porcja masy marcepanowej do ciast i deserów o wadze 200g dostarcza aż 898 kalorii, co czyni ją bardzo kalorycznym składnikiem wypieków. W 100g produktu znajduje się 449 kcal. Marcepan zawiera znaczną ilość węglowodanów – 37g/100g, co daje łącznie 74g węglowodanów w porcji. Węglowodany te pochodzą głównie z cukru, który wraz z migdałami stanowi podstawę masy marcepanowej. Marcepan dostarcza również istotnej ilości białka – 10g/100g (20g w porcji), które pochodzi z migdałów. Białko to zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, choć w proporcjach nieco innych niż białko zwierzęce. Zawartość tłuszczu w marcepanie jest bardzo wysoka – 29g/100g (58g w porcji), co wynika z naturalnie wysokiej zawartości tłuszczu w migdałach. Tłuszcz ten składa się głównie z korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnych do tych znajdujących się w oliwie z oliwek. Mimo wysokiej kaloryczności, marcepan zawiera znaczną ilość błonnika – 4,8g/100g (9,6g w porcji), który pochodzi z migdałów i wspomaga prawidłowe trawienie. Migdały, będące głównym składnikiem marcepanu, są doskonałym źródłem witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawierają również magnez, wspierający prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, oraz wapń, niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Marcepan jest bogaty w przeciwutleniacze, w tym flawonoidy i fenole, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. W tradycyjnym marcepanie używa się również niewielkich ilości olejku migdałowego, który nadaje masie charakterystyczny aromat. Ze względu na bardzo wysoką zawartość kalorii, cukru i tłuszczu, marcepan powinien być spożywany z umiarem, szczególnie przez osoby dbające o linię, z zaburzeniami metabolizmu glukozy czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Osoby uczulone na orzechy, w tym migdały, powinny całkowicie unikać marcepanu. Warto zauważyć, że dzięki wysokiej zawartości cukru, marcepan ma długi termin przydatności do spożycia i może być przechowywany przez wiele miesięcy w chłodnym, suchym miejscu.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 898 kcal porcja Porcja masy marcepanowej do ciast i deserów?

Produkty zbliżone kalorycznie