Puree z dyni to niskokaloryczny produkt (37,6 kcal/100g) zawierający 10,3g węglowodanów, 1,7g białka i tylko 0,4g tłuszczu. Ten wegański i bezglutenowy produkt jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz minerałów, idealny jako dodatek do zup i sosów.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 376 kcal | 38 kcal |
Węglowodany | 103 g | 10 g |
Białko | 17 g | 2 g |
Tłuszcze | 4 g | 0 g |
Błonnik | 5 g | 1 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Puree z dyni to przetworzona dynia w formie gładkiej masy, idealna jako dodatek do zup, sosów czy jako baza do kremowych dań. Pod względem odżywczym jest produktem wyjątkowo niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 37,6 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 10,3g w 100g, które pochodzą głównie z naturalnych cukrów i skrobi zawartych w dyni. Charakteryzuje się niską zawartością białka – 1,7g w 100g. Ma bardzo niską zawartość tłuszczu – tylko 0,4g w 100g. Zawiera błonnik – 0,5g w 100g, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Puree z dyni jest w pełni wegańskie i nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiednie dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu i skóry. Zawiera również witaminę C, potas i magnez. Dynia zawiera naturalne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 376 kcal porcja puree z dyni?
30 minut
56 minut
45 minut
1 godzina 53 minuty
1 godzina 22 minuty
47 minut