Purre z dyni to niskokaloryczny produkt (38 kcal/100g) zawierający 10g węglowodanów, 2g białka i 0g tłuszczu. Ten wegański i bezglutenowy produkt jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz minerałów, idealny jako dodatek do zup i sosów.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 38 kcal |
Węglowodany | - | 10 g |
Białko | - | 2 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Purre z dyni to przetworzona dynia w formie gładkiej masy, idealna jako dodatek do zup, sosów czy jako baza do kremowych dań. Pod względem odżywczym jest produktem wyjątkowo niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 38 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 10g w 100g, które pochodzą głównie z naturalnych cukrów i skrobi zawartych w dyni. Charakteryzuje się niską zawartością białka – 2g w 100g. Ma zerową zawartość tłuszczu – 0g w 100g, co czyni ją idealnym składnikiem dla osób na diecie niskotłuszczowej. Purre z dyni jest w pełni wegańskie i nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiednie dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu i skóry. Zawiera również witaminę C, potas i magnez. Dynia zawiera naturalne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 38 kcal 100g purre z dyni?
3 minuty
6 minut
5 minut
11 minut
8 minut
5 minut