Rabarbar to niskokaloryczne warzywo (21 kcal/100g) zawierające 4,54g węglowodanów, 0,9g białka i tylko 0,2g tłuszczu. Porcja 80g dostarcza 16,8 kcal i 1,44g błonnika. Ten wegański i bezglutenowy produkt jest źródłem witaminy K i potasu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 17 kcal | 21 kcal |
Węglowodany | 4 g | 5 g |
Białko | 1 g | 1 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | 1 g | 2 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Rabarbar to warzywo o charakterystycznym kwaśnym smaku, często wykorzystywane w deserach. Pod względem odżywczym jest produktem wyjątkowo niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 21 kcal, a typowa porcja o wadze 80g dostarcza tylko 16,8 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 4,54g w 100g (3,632g w porcji), z czego 1,1g to cukry proste (0,88g w porcji). Charakteryzuje się minimalną zawartością białka – 0,9g w 100g (0,72g w porcji). Ma praktycznie zerową zawartość tłuszczu – zaledwie 0,2g w 100g (0,16g w porcji), z czego 0,053g to tłuszcze nasycone. Zawiera znaczącą ilość błonnika – 1,8g w 100g (1,44g w porcji), który wspomaga pracę układu pokarmowego. Rabarbar jest w pełni wegański i wegetariański. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Zawiera niewielką ilość sodu – 4mg w 100g. Jest bogatym źródłem witaminy K, która wspomaga krzepnięcie krwi, oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Zawiera również kwas szczawiowy, który może ograniczać wchłanianie wapnia i przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u predysponowanych osób.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 17 kcal porcja rabarbar?
1 minuta
3 minuty
2 minuty
5 minut
4 minuty
2 minuty