Radicchio to niskokaloryczne warzywo (23 kcal/100g) zawierające 4,48g węglowodanów, 1,43g białka i tylko 0,25g tłuszczu. Porcja 200g dostarcza 46 kcal i 1,8g błonnika. Ten wegański i bezglutenowy produkt jest źródłem witaminy K i antyoksydantów.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 46 kcal | 23 kcal |
Węglowodany | 9 g | 4 g |
Białko | 3 g | 1 g |
Tłuszcze | 1 g | 0 g |
Błonnik | 2 g | 1 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Radicchio, znane również jako czerwona cykoria, to warzywo o charakterystycznym gorzkawo-pikantnym smaku, często wykorzystywane w sałatkach. Pod względem odżywczym jest produktem wyjątkowo niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 23 kcal, a typowa porcja o wadze 200g dostarcza tylko 46 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 4,48g w 100g (8,96g w porcji), z czego 0,6g to cukry proste (1,2g w porcji). Zawiera niewielką ilość białka – 1,43g w 100g (2,86g w porcji). Ma praktycznie zerową zawartość tłuszczu – zaledwie 0,25g w 100g (0,5g w porcji), z czego 0,06g to tłuszcze nasycone. Zawiera błonnik – 0,9g w 100g (1,8g w porcji), który wspomaga pracę układu pokarmowego. Radicchio jest w pełni wegańskie i wegetariańskie. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiednie dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Zawiera niewielką ilość sodu – 22mg w 100g. Jest bogatym źródłem witaminy K, która wspomaga krzepnięcie krwi, oraz antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawiera również związki goryczkowe, które mogą stymulować trawienie i wspierać pracę wątroby.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 46 kcal porcja radicchio?
4 minuty
7 minut
6 minut
14 minut
10 minut
6 minut