Ryż biały to popularny produkt zbożowy (130 kcal/100g) zawierający 28g węglowodanów, 2g białka i 0g tłuszczu. Ten wegański i bezglutenowy produkt nie zawiera błonnika i ma średni do wysokiego indeks glikemiczny (70-90), co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 130 kcal |
Węglowodany | - | 28 g |
Białko | - | 2 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ryż biały to podstawowy produkt spożywczy w wielu kulturach, powstający w wyniku obłuskiwania i polerowania ziaren ryżu, co usuwa zewnętrzne warstwy bogate w składniki odżywcze. Pod względem odżywczym jest produktem umiarkowanie kalorycznym – w 100g zawiera 130 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 28g w 100g, z czego 1,5g to cukry proste. Zawiera niewielką ilość białka – 2g w 100g. Ma zerową zawartość tłuszczu. Ryż biały nie zawiera błonnika, co jest wynikiem procesu obróbki. Jest w pełni wegański i wegetariański. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Nie zawiera sodu. Ma średni do wysokiego indeks glikemiczny, zazwyczaj wynoszący około 70-90, co oznacza, że podnosi poziom cukru we krwi szybciej niż odmiany pełnoziarniste. Jest źródłem niewielkich ilości witamin z grupy B, takich jak tiamina i niacyna, oraz minerałów, w tym magnezu i fosforu, choć w mniejszych ilościach niż ryż brązowy. Ryż biały jest łatwy w przygotowaniu – gotuje się go zazwyczaj w ciągu 10-15 minut, stosując proporcję dwie części wody na jedną część ryżu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 130 kcal 100g ryż biały?
10 minut
20 minut
16 minut
39 minut
28 minut
16 minut