Ile kalorii ma

ryż biały

Product information

Ryż biały to popularny produkt zbożowy (130 kcal/100g) zawierający 28g węglowodanów, 2g białka i 0g tłuszczu. Ten wegański i bezglutenowy produkt nie zawiera błonnika i ma średni do wysokiego indeks glikemiczny (70-90), co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi.

ryż biały

Product options

130 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

28 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

2 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-130 kcal
Węglowodany-28 g
Białko-2 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-0 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest ryż biały i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Ryż biały to podstawowy produkt spożywczy w wielu kulturach, powstający w wyniku obłuskiwania i polerowania ziaren ryżu, co usuwa zewnętrzne warstwy bogate w składniki odżywcze. Pod względem odżywczym jest produktem umiarkowanie kalorycznym – w 100g zawiera 130 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 28g w 100g, z czego 1,5g to cukry proste. Zawiera niewielką ilość białka – 2g w 100g. Ma zerową zawartość tłuszczu. Ryż biały nie zawiera błonnika, co jest wynikiem procesu obróbki. Jest w pełni wegański i wegetariański. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Nie zawiera sodu. Ma średni do wysokiego indeks glikemiczny, zazwyczaj wynoszący około 70-90, co oznacza, że podnosi poziom cukru we krwi szybciej niż odmiany pełnoziarniste. Jest źródłem niewielkich ilości witamin z grupy B, takich jak tiamina i niacyna, oraz minerałów, w tym magnezu i fosforu, choć w mniejszych ilościach niż ryż brązowy. Ryż biały jest łatwy w przygotowaniu – gotuje się go zazwyczaj w ciągu 10-15 minut, stosując proporcję dwie części wody na jedną część ryżu.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 130 kcal 100g ryż biały?

Produkty zbliżone kalorycznie

Co jeszcze warto wiedzieć?