Ile kalorii ma

seler

Product information

Seler z Lidla (16 kcal/100g) to niskokaloryczne warzywo korzeniowe bogate w błonnik (1,6g/100g) i przeciwutleniacze. Główka (900g) dostarcza tylko 144 kcal i aż 14,4g błonnika. Ten wegański, wegetariański, bezglutenowy i bezlaktozowy produkt idealnie wspiera dietę odchudzającą i zdrowy styl życia.

seler

Product options

16 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

3 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

1 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie144 kcal16 kcal
Węglowodany27 g3 g
Białko6 g1 g
Tłuszcze2 g0 g
Błonnik14 g2 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest seler i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Seler dostępny w Lidlu to popularne warzywo korzeniowe, cenione za charakterystyczny aromat i wszechstronność zastosowania w kuchni. Pod względem kaloryczności jest produktem wyjątkowo niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 16 kcal, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Standardowa główka o wadze 900g dostarcza tylko 144 kcal. Zawiera niewielką ilość węglowodanów – 2,97g w 100g (26,73g w główce), z czego 1,34g to cukry proste (12,06g w główce). Dostarcza minimalnej ilości białka – 0,69g w 100g (6,21g w główce). Ma praktycznie zerową zawartość tłuszczu – zaledwie 0,17g w 100g (1,53g w główce), z czego 0,042g to tłuszcze nasycone. Jest dobrym źródłem błonnika – 1,6g w 100g (14,4g w główce), co wspomaga trawienie i uczucie sytości. Zawiera umiarkowaną ilość sodu – 80mg w 100g (24mg w główce). Seler jest produktem wegańskim i wegetariańskim. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Seler jest bogaty w przeciwutleniacze, szczególnie flawonoidy i kwasy fenolowe, które chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Zawiera również witaminę K, niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości, oraz witaminę C, wspierającą układ odpornościowy. Jest źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi, oraz fosforu, ważnego dla zdrowia kości i zębów. Seler zawiera również apigeninę, związek o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika, seler jest doskonałym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Może być spożywany surowy jako przekąska, dodawany do sałatek, zup, gulaszów i sosów, a także jako baza do soków warzywnych.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 144 kcal porcja seler?

Produkty zbliżone kalorycznie