Ile kalorii ma

Średnie jabłko

Product information

Średnie jabłko według danych ilewazy to owoc o niskiej kaloryczności (50 kcal/100g) i praktycznie zerowej zawartości tłuszczu (0,4g/100g) przy umiarkowanej ilości węglowodanów (10,1g/100g). Jest dobrym źródłem błonnika (2g/100g) i witaminy C, korzystnie wpływających na zdrowie układu pokarmowego i odpornościowego.

Średnie jabłko

Product options

50 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

10 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie90 kcal50 kcal
Węglowodany18 g10 g
Białko1 g0 g
Tłuszcze1 g0 g
Błonnik4 g2 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest średnie jabłko i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Średnie jabłko według danych serwisu ilewazy to popularny owoc, charakteryzujący się soczystym miąższem, słodko-kwaskowatym smakiem i chrupiącą teksturą. Pod względem wartości odżywczych jest produktem o niskiej kaloryczności – w 100g zawiera zaledwie 50 kcal, a średnia sztuka o wadze 180g dostarcza 90 kcal. Zawiera umiarkowaną ilość węglowodanów – 10,1g w 100g (18,2g w sztuce), brak danych o zawartości cukrów, choć jabłka zawierają naturalnie występujące cukry proste, głównie fruktozę. Ma minimalną zawartość białka – 0,4g w 100g (0,7g w sztuce). Ma praktycznie zerową zawartość tłuszczu – 0,4g w 100g (0,7g w sztuce), w tym tłuszcze nasycone – 0g w 100g (0,1g w sztuce), co czyni je idealnym wyborem dla osób na diecie niskotłuszczowej. Zawiera znaczną ilość błonnika – 2g w 100g (3,6g w sztuce), co jest korzystne dla zdrowia układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Nie zawiera sodu – 0g w 100g (0g w sztuce), co jest korzystne dla osób na diecie niskosodowej. Brak jednoznacznych danych o przydatności dla wegan i wegetarian, ale jabłko jako owoc jest odpowiednie dla obu grup. Brak danych o zawartości glutenu, laktozy i innych alergenów, ale jabłko naturalnie nie zawiera tych składników. Jabłko jest dobrym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i pektyn, które korzystnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Popularne powiedzenie 'jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka' ma swoje uzasadnienie w prozdrowotnych właściwościach tego owocu. Jabłko może być spożywane na surowo jako przekąska, dodatek do sałatek, lub po obróbce termicznej jako składnik deserów, kompotów i wielu innych dań.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 90 kcal porcja Średnie jabłko?

Produkty zbliżone kalorycznie