Ile kalorii ma

świeże owoce żurawiny

Product information

Świeże owoce żurawiny z Lidla to kwaśne jagody o ekstremalnie niskiej kaloryczności (46 kcal/100g) i zerowej zawartości tłuszczu przy umiarkowanej ilości błonnika (5g/100g). Ten wegański, bezglutenowy, bezlaktozowy produkt jest idealny dla diet niskokalorycznych.

świeże owoce żurawiny

Product options

46 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

12 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie1 kcal46 kcal
Węglowodany-12 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-5 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest świeże owoce żurawiny i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Świeże owoce żurawiny dostępne w Lidlu to kwaśne, czerwone jagody, cenione za swój charakterystyczny smak i liczne właściwości zdrowotne. Pod względem wartości odżywczych są produktem o ekstremalnie niskiej kaloryczności – w 100g zawierają zaledwie 46 kcal, a standardowa porcja 3g dostarcza tylko 1,38 kcal. Zawierają umiarkowaną ilość węglowodanów – 12g w 100g (0,36g w porcji), co stanowi główne źródło energii w tym produkcie. Nie zawierają białka – 0g w 100g (0g w porcji). Nie zawierają tłuszczu – 0g w 100g (0g w porcji), co czyni je idealnym wyborem dla osób na diecie niskotłuszczowej. Zawierają umiarkowaną ilość błonnika – 5g w 100g (0,15g w porcji), co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Świeże owoce żurawiny są odpowiednie dla wegan, ponieważ są produktem w 100% roślinnym. Są również odpowiednie dla wegetarian. Nie zawierają glutenu, dzięki czemu są odpowiednie dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Nie zawierają laktozy, co czyni je bezpiecznymi dla osób z nietolerancją tego cukru. Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze, szczególnie proantocyjanidyny, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie układu moczowego, zapobiegając infekcjom dróg moczowych. Zawiera również witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz mangan, który jest niezbędny dla prawidłowego metabolizmu. Żurawina ma właściwości przeciwzapalne i może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżanie poziomu cholesterolu LDL i podwyższanie poziomu cholesterolu HDL. Świeże owoce żurawiny mogą być spożywane jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek, musli, jogurtów, a także jako składnik sosów, dżemów i deserów.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1 kcal porcja świeże owoce żurawiny?

Produkty zbliżone kalorycznie