Cukier puder (486 kcal/120g) to drobno zmielony biały cukier, składający się niemal wyłącznie z cukrów prostych. Idealny do lukrów i dekoracji, powinien być spożywany z umiarem.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 486 kcal | 405 kcal |
Węglowodany | 120 g | 100 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szklanka cukru pudru to drobno zmielony biały cukier o wysokiej wartości energetycznej, dostarczający 486 kcal w porcji 120 gramów. Jest to produkt praktycznie w całości składający się z węglowodanów (119,8g na porcję), w postaci cukrów prostych (119,8g na porcję), co stanowi jedyne źródło energii w tym produkcie. Cukier puder nie zawiera białka, tłuszczu, błonnika ani znaczących ilości witamin czy minerałów. Charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym, co oznacza, że powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu. Drobna konsystencja cukru pudru sprawia, że doskonale nadaje się do przygotowywania lukrów, posypek i dekoracji cukierniczych, a także do wyrobów, w których zależy nam na gładkiej teksturze bez wyczuwalnych kryształków cukru. Cukier puder jest produktem w 100% roślinnym, odpowiednim dla wegan i wegetarian. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych i kalorii, powinien być spożywany z umiarem, szczególnie przez osoby kontrolujące masę ciała, poziom cukru we krwi lub chorujące na cukrzycę. W zbilansowanej diecie warto ograniczać spożycie cukrów prostych, w tym cukru pudru, na rzecz naturalnie występujących cukrów w owocach i warzywach.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 486 kcal porcja Szklanka cukru pudru?
39 minut
1 godzina 13 minut
58 minut
2 godziny 26 minut
1 godzina 46 minut
1 godzina 1 minuta