Maliny (52 kcal/120g) to niskokaloryczne owoce bogate w błonnik (8g), witaminę C i antyoksydanty. Wspierają odporność, trawienie i są idealne dla osób na diecie odchudzającej.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 52 kcal | 43 kcal |
Węglowodany | 6 g | 5 g |
Białko | 2 g | 1 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | 8 g | 7 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szklanka malin to niskokaloryczny przysmak, który przy zaledwie 52 kcal w porcji 120 gramów stanowi doskonały wybór dla osób dbających o linię i kontrolujących spożycie kalorii. Maliny zawierają niewielką ilość węglowodanów (6,4g na porcję), co czyni je odpowiednimi nawet dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Dostarczają również niewielkiej ilości białka (1,6g na porcję) i minimalnej ilości tłuszczu (0,4g na porcję), który nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych. Maliny są wyjątkowo bogate w błonnik pokarmowy (8g na porcję), który wspomaga prawidłowe trawienie, pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej i reguluje poziom cukru we krwi. Są również doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, oraz manganu, niezbędnego dla prawidłowego metabolizmu. Maliny zawierają liczne antyoksydanty, w tym antocyjany, elagitaniny i kwas elagowy, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i mogą zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych. Regularne spożywanie malin może przyczynić się do poprawy zdrowia układu pokarmowego, wspierania odporności organizmu i utrzymania prawidłowej masy ciała. Maliny mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 52 kcal porcja Szklanka malin?
4 minuty
8 minut
6 minut
16 minut
11 minut
7 minut