Szpinak mrożony (29 kcal/100g) to niskokaloryczne źródło żelaza, witamin i błonnika (2,9g). Bogaty w białko (3,63g) i antyoksydanty, zachowuje wartości odżywcze dzięki procesowi mrożenia.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 29 kcal |
Węglowodany | - | 4 g |
Białko | - | 4 g |
Tłuszcze | - | 1 g |
Błonnik | - | 3 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Szpinak liście, mrożony to niskokaloryczny produkt, dostarczający zaledwie 29 kcal na 100g. Jest to produkt o wyjątkowo niskiej wartości energetycznej, który wyróżnia się doskonałym profilem składników odżywczych. Mrożony szpinak zawiera niewielką ilość węglowodanów (4,21g na 100g) i umiarkowaną ilość białka (3,63g na 100g). Zawartość tłuszczu jest bardzo niska (0,57g na 100g), co czyni mrożony szpinak produktem o niskiej zawartości tłuszczu. Szpinak mrożony zawiera znaczącą ilość błonnika pokarmowego (2,9g na 100g), który wspomaga prawidłowe trawienie i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. Jest przede wszystkim ceniony za wysoką zawartość żelaza, które jest niezbędne do produkcji hemoglobiny i transportu tlenu w organizmie. Jest również bogaty w witaminę K, która wspiera zdrowie kości i prawidłowe krzepnięcie krwi. Zawiera znaczące ilości witaminy A w formie beta-karotenu, która jest ważna dla zdrowia oczu i skóry. Szpinak mrożony jest źródłem kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Zawiera również magnez, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Mrożenie szpinaku pozwala zachować większość składników odżywczych, a w niektórych przypadkach może nawet zwiększyć ich biodostępność w porównaniu do świeżego szpinaku, który był przechowywany przez dłuższy czas.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 29 kcal 100g szpinak liście, mrożony?
2 minuty
4 minuty
3 minuty
9 minut
6 minut
4 minuty