Ile kalorii ma

żurawina

Product information

Żurawina (46 kcal/100g) to niskokaloryczny owoc bogaty w antyoksydanty i błonnik (3,6g). Wegańska, bezglutenowa, wspiera odporność, zdrowie układu moczowego i sercowo-naczyniowego.

żurawina

Product options

46 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

12 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-46 kcal
Węglowodany-12 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-4 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest żurawina i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Żurawina to wyjątkowo niskokaloryczny owoc, który dostarcza zaledwie 46 kcal w 100 gramach, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię i kontrolujących dzienną podaż kalorii. Zawiera umiarkowaną ilość węglowodanów (11,97g/100g), z czego cukry proste stanowią jedynie 4,27g, co sprawia, że ma niski indeks glikemiczny i może być włączona do diety osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Żurawina praktycznie nie zawiera tłuszczu (0,13g/100g) ani białka (0,46g/100g), ale jest cennym źródłem błonnika pokarmowego (3,6g/100g), który wspomaga pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Jest to produkt w pełni wegański i wegetariański, nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu może być bezpiecznie spożywany przez osoby z różnymi preferencjami żywieniowymi i nietolerancjami pokarmowymi. Żurawina słynie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, szczególnie antocyjanów i proantocyjanidyn, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspierają układ odpornościowy. Jest również bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność i wspomaga produkcję kolagenu, oraz witaminę E o działaniu przeciwstarzeniowym. Regularne spożywanie żurawiny może przyczyniać się do profilaktyki infekcji dróg moczowych dzięki zawartości związków hamujących przyleganie bakterii do ścian pęcherza moczowego. Żurawina wspiera również zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL i podwyższanie poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. Można ją spożywać na surowo, dodawać do sałatek, musli, jogurtów, koktajli czy wypieków. Jest również doskonałym dodatkiem do mięs, szczególnie drobiu i dziczyzny, nadając potrawom charakterystyczny, kwaskowaty smak. Żurawina to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy składnik codziennej diety, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych przy minimalnej ilości kalorii.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 46 kcal 100g żurawina?

Produkty zbliżone kalorycznie