Ile kalorii ma

anyż mielony

Product information

Anyż mielony to aromatyczna przyprawa o słodkawo-korzennym smaku zawierająca 337 kcal w 100 g (4,2 kcal w typowej porcji 1,25 g). Bogata w węglowodany (50,02 g/100 g), białko (17,6 g) i błonnik (14,6 g). Wegańska i bezglutenowa, wspiera trawienie i łagodzi wzdęcia, stanowi tradycyjny składnik wypieków świątecznych i deserów.

anyż mielony

Product options

337 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

16 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

50 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

18 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie4 kcal337 kcal
Węglowodany1 g50 g
Białko-18 g
Tłuszcze-16 g
Błonnik-15 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest anyż mielony i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Anyż mielony to aromatyczna przyprawa otrzymywana z nasion biedrzeńca anyżu (Pimpinella anisum), rośliny należącej do rodziny selerowatych. W 100 g produktu znajduje się 337 kcal, co przekłada się na zaledwie 4,2 kcal w typowej porcji 1,25 g. Anyż mielony zawiera 50,02 g węglowodanów na 100 g, a także znaczące ilości białka (17,6 g) i błonnika pokarmowego (14,6 g). Zawartość tłuszczu wynosi 15,9 g na 100 g. Historia anyżu sięga starożytności – był znany i ceniony w Egipcie, Grecji i Rzymie jako przyprawa kulinarna i roślina lecznicza. Starożytni Rzymianie podawali ciasta anyżowe na koniec uczt, aby wspomóc trawienie i odświeżyć oddech. W średniowieczu anyż był jedną z najważniejszych przypraw importowanych do Europy. Charakterystyczny, słodkawo-korzenny aromat anyżu wynika z zawartości anetolu – związku, który występuje również w anyżu gwiazdkowym, kopru włoskim i lukrecji. Anyż mielony jest bardziej intensywny niż nasiona w całości, ponieważ proces mielenia uwalnia olejki eteryczne. Z perspektywy dietetycznej, anyż może wnosić wartość odżywczą do diety mimo używania w niewielkich ilościach. Jest bogaty w przeciwutleniacze oraz olejki eteryczne o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. W tradycyjnej medycynie anyż był ceniony za właściwości łagodzące problemy trawienne, takie jak wzdęcia, niestrawność i kolki. Anyż mielony jest produktem wegańskim, bezglutenowym i bezlaktozowym, odpowiednim dla osób o różnych preferencjach żywieniowych i z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. W kuchni znajduje zastosowanie przede wszystkim w wypiekach i deserach, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Jest kluczowym składnikiem włoskich biscotti, niemieckich springerle i wielu innych tradycyjnych wypieków świątecznych.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 4 kcal porcja anyż mielony?

Produkty zbliżone kalorycznie