Bagietka to tradycyjny francuski chleb zawierający 277 kcal w 100 g (415,5 kcal w typowej sztuce 150 g). Bogata w węglowodany złożone (50,2 g/100 g) i białko (8,6 g), przy niskiej zawartości tłuszczu (4,3 g) i minimalnej cukrów (0,31 g). Wegańska i bezlaktozowa, ale zawierająca gluten, charakteryzuje się podłużnym kształtem, chrupiącą skórką i miękkim miąższem, idealna jako dodatek do posiłków lub baza kanapek.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 416 kcal | 277 kcal |
Węglowodany | 75 g | 50 g |
Białko | 13 g | 9 g |
Tłuszcze | 6 g | 4 g |
Błonnik | 5 g | 3 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Bagietka to tradycyjny francuski chleb, charakteryzujący się podłużnym kształtem, chrupiącą skórką i miękkim, białym miąższem z dużymi porami. W 100 g bagietki znajduje się 277 kcal, co w typowej sztuce o wadze 150 g daje 415,5 kcal. Bagietka zawiera 50,2 g węglowodanów na 100 g (z czego zaledwie 0,31 g to cukry), 8,6 g białka, 4,3 g tłuszczu (w tym tylko 0,962 g tłuszczów nasyconych) oraz 3,2 g błonnika pokarmowego. Zawartość sodu wynosi 574 mg na 100 g. Historia bagietki w jej obecnej formie sięga początku XX wieku, choć podłużne chleby były wypiekane we Francji znacznie wcześniej. Według jednej z teorii, jej współczesny kształt został opracowany po wprowadzeniu prawa zakazującego piekarzom pracy przed 4 rano, co wymusiło stworzenie chleba, który można szybciej upiec. Inna teoria wiąże powstanie bagietki z budową paryskiego metra – wąski, podłużny chleb miał być łatwiejszy do łamania bez użycia noża, co zmniejszało ryzyko krwawych bójek między robotnikami. Tradycyjna bagietka francuska (baguette de tradition française) zgodnie z prawem może zawierać tylko cztery składniki: mąkę pszenną, wodę, sól i drożdże lub zakwas. Jej wyróżnikiem jest chrupiąca, złocisto-brązowa skórka i elastyczny, biały miąższ z nieregularnymi porami. Charakterystyczne nacięcia na wierzchu, wykonywane przed pieczeniem, pozwalają na kontrolowane rozprężanie się ciasta podczas wypieku i tworzą dekoracyjny wzór. Z perspektywy dietetycznej, bagietka dostarcza głównie węglowodanów złożonych, będących źródłem energii. Zawartość białka na poziomie 8,6% jest stosunkowo wysoka jak na produkt piekarniczy, co wynika z użycia mąki pszennej o wysokiej zawartości glutenu. Bagietka jest niskotłuszczowa i zawiera bardzo małe ilości cukrów prostych. Zawartość błonnika (3,2 g na 100 g) jest umiarkowana i zależy od stopnia rafinacji użytej mąki. Bagietka jest oznaczona jako produkt wegański i wegetariański, ale zawierający gluten, co wyklucza ją z diety osób z celiakią lub wrażliwością na gluten. Nie zawiera laktozy, co czyni ją odpowiednią dla osób z nietolerancją tego cukru. W tradycyjnej kuchni francuskiej bagietka jest podstawowym elementem codziennego wyżywienia, spożywanym do niemal każdego posiłku. Jest podawana jako dodatek do zup, sałatek, serów, pasztetów i wędlin. Świeża bagietka z masłem to klasyczne francuskie śniadanie, a kanapki z bagietki (sandwichs) stanowią popularny posiłek na lunch. Bagietka służy również jako baza do grzanek (croûtons) czy tartej bułki. Sucha, czerstsza bagietka może być odświeżona przez krótkie spryskanie wodą i podgrzanie w piekarniku. We Francji jakość bagietki jest kwestią narodowej dumy, a co roku organizowany jest konkurs o tytuł najlepszej bagietki w Paryżu (Grand Prix de la Baguette). Zwycięzca otrzymuje prawo do dostarczania pieczywa do Pałacu Elizejskiego, oficjalnej rezydencji prezydenta Francji.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 416 kcal porcja bagietka?
33 minuty
1 godzina 2 minuty
50 minut
2 godziny 5 minut
1 godzina 31 minut
53 minuty