Ile kalorii ma

bakłażan

Product information

Bakłażan to warzywo niskokaloryczne zawierające zaledwie 25 kcal w 100 g (87,5 kcal w sztuce 350 g). Charakteryzuje się fioletową skórką i gąbczastym miąższem. Wyjątkowo niski w kalorie i tłuszcz (0,18 g/100 g), przy dobrej zawartości błonnika (3 g/100 g). Jest wegański, wegetariański i bezglutenowy. Bogaty w antyoksydanty, szczególnie nasunina, oraz minerały. Niezwykle wszechstronny kulinarnie, stanowi podstawę wielu klasycznych dań kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej i azjatyckiej.

bakłażan

Product options

25 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

6 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

1 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie88 kcal25 kcal
Węglowodany21 g6 g
Białko3 g1 g
Tłuszcze1 g0 g
Błonnik11 g3 g
WegańskieWegetariańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest bakłażan i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Bakłażan (nazywany również oberżyną lub gruszką lilową) to warzywo o wyjątkowo niskiej kaloryczności. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 25 kcal, 5,88 g węglowodanów (z czego 3,53 g to cukry), 0,98 g białka, minimalną ilość tłuszczu wynoszącą 0,18 g oraz 3 g błonnika. Typowy bakłażan o wadze 350 g dostarcza 87,5 kcal i aż 10,5 g błonnika. To charakterystyczne warzywo o ciemnofioletowej, błyszczącej skórce i gąbczastym, jasnym miąższu należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidory czy papryka. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ale jest szeroko uprawiane i spożywane na całym świecie, szczególnie w regionie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Azji. Bakłażan wyróżnia się nie tylko swoją niską kalorycznością, ale również zawartością cennych składników bioaktywnych, w tym antyoksydantów takich jak nasunina – antocyjan nadający mu charakterystyczny kolor. Ten związek wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Warzywo zawiera również potas, magnez, mangan i witaminy z grupy B. W kuchni bakłażan jest niezwykle wszechstronny i można go przygotowywać na wiele sposobów: grillować, piec, smażyć, dusić czy faszerować. Jest kluczowym składnikiem wielu klasycznych dań, jak grecka musaka, bliskowschodnia baba ghanoush, włoska parmigiana di melanzane czy francuska ratatouille. Ze względu na gąbczastą strukturę doskonale wchłania smaki i aromaty innych składników. Bakłażan jest oznaczony jako produkt wegański, wegetariański i bezglutenowy, co czyni go odpowiednim dla osób na specjalnych dietach. Wysoka zawartość błonnika (3 g na 100 g, 10,5 g w całym warzywie) wspiera prawidłowe trawienie i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, mimo ekstremalnie niskiej kaloryczności.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 88 kcal porcja bakłażan?

Produkty zbliżone kalorycznie