Bób to wartościowe warzywo strączkowe zawierające 341 kcal w 100 g. Charakteryzuje się dużymi, płaskimi nasionami o kremowej barwie i delikatnym, lekko słodkawym smaku. Wyjątkowo bogaty w białko roślinne (26,12 g/100 g) i błonnik (25 g), przy niskiej zawartości tłuszczu (1,53 g). Wegański i bezglutenowy, stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, folianów, potasu, magnezu i żelaza. Popularny szczególnie late wiosną i wczesnym latem, może być spożywany gotowany, duszony, pieczony lub dodawany do sałatek, zup i gulaszów.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 341 kcal |
Węglowodany | - | 58 g |
Białko | - | 26 g |
Tłuszcze | - | 2 g |
Błonnik | - | 25 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Bób to wartościowe warzywo strączkowe o wyjątkowo korzystnym profilu odżywczym. W 100 g produktu znajduje się 341 kcal, 58,29 g węglowodanów, bardzo wysoka zawartość białka wynosząca 26,12 g, minimalna ilość tłuszczu – tylko 1,53 g oraz imponująca zawartość błonnika – aż 25 g. To charakterystyczne warzywo z rodziny bobowatych wyróżnia się dużymi, płaskimi nasionami o kremowej barwie, osłoniętymi grubą, miękką skórką. Świeży bób ma delikatny, lekko słodkawy smak i kremową, mączystą konsystencję. Większe, dojrzałe ziarna mają bardziej wyrazisty smak i twardszą skórkę, która często jest usuwana przed spożyciem. Młode ziarna bobu można jeść wraz ze skórką, są one delikatniejsze i słodsze. Bób jest rośliną uprawną o długiej historii - jego uprawa sięga co najmniej 6000 lat p.n.e. na terenach dzisiejszego Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Przez wieki stanowił ważne źródło białka w diecie ludzi wielu kultur. W Polsce bób jest szczególnie popularny late wiosną i wczesnym latem, kiedy dostępna jest świeża, sezonowa odmiana. Z perspektywy odżywczej, bób jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Oprócz wysokiej zawartości białka roślinnego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, i błonnika, dostarcza również znacznych ilości witamin z grupy B (szczególnie folianów), witaminy C, K, potasu, magnezu, żelaza, manganu i cynku. Bób zawiera również lewodihydroksyfenyloalaninę (L-DOPA), substancję używaną w leczeniu choroby Parkinsona. Jednak należy pamiętać, że bób może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób oraz faworyzm (hemolizę) u osób z niedoborem enzymu G6PD. Dodatkowo, zawiera również puryny, które mogą zaostrzać objawy dny moczanowej u podatnych osób. W kuchni bób jest niezwykle wszechstronny. Młode ziarna można spożywać na surowo, dodając do sałatek. Częściej jednak bób jest gotowany, duszony, pieczony lub smażony. W kuchni polskiej tradycyjnie podaje się go ugotowanego, okraszonego masłem lub boczkiem, z dodatkiem koperku i pieprzu. Jest również składnikiem różnych zup, gulaszy, pasztetów i sałatek. W kuchni śródziemnomorskiej bób jest ważnym składnikiem wielu tradycyjnych dań, takich jak hiszpańska fabada, włoskie fave al guanciale czy egipski ful medames. Bób jest oznaczony jako produkt wegański i bezglutenowy, co czyni go idealnym źródłem białka dla osób na dietach roślinnych oraz osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jest bezlaktozowy, co jest istotne dla osób z nietolerancją laktozy.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 341 kcal 100g bób?
27 minut
51 minut
41 minut
1 godzina 42 minuty
1 godzina 14 minut
43 minuty