Bułka do hot-doga to klasyczny produkt piekarniczy zawierający 255 kcal w 100 g (153 kcal w sztuce 60 g). Charakteryzuje się podłużnym kształtem, jasną, gładką skórką i miękkim, puszystym miąższem z podłużnym nacięciem do umieszczenia parówki i dodatków. Dostarcza znacznej ilości węglowodanów (53 g/100 g), przy wysokiej zawartości białka (9 g) i niskiej zawartości tłuszczu (2 g). Zawiera gluten i laktozę, zaprojektowana by być elastyczną i nie łamać się przy jedzeniu. Poza klasycznymi hot-dogami doskonale nadaje się do serwowania różnorodnych kiełbasek, wegetariańskich alternatyw czy jako podstawa dla łatwych w konsumpcji przekąsek.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 153 kcal | 255 kcal |
Węglowodany | 32 g | 53 g |
Białko | 6 g | 9 g |
Tłuszcze | 1 g | 2 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Bułka do hot-doga to klasyczny produkt piekarniczy o specjalnym kształcie, stworzony specjalnie do przygotowania popularnej przekąski fast-foodowej. W 100 g produktu znajduje się 255 kcal, znaczna ilość węglowodanów wynosząca 53 g (z czego 3 g to cukry), wysoka zawartość białka – 9 g, niska zawartość tłuszczu – 2 g oraz podwyższona zawartość sodu – 2 g. Standardowa bułka o wadze 60 g dostarcza 153 kcal. Ten charakterystyczny wypiek wyróżnia się podłużnym kształtem, jasną, gładką, często lekko błyszczącą skórką i miękkim, puszystym miąższem o delikatnie słodkawym smaku. Bułka posiada podłużne nacięcie wzdłuż całej długości, które nie przecina jej całkowicie, co umożliwia łatwe umieszczenie w niej parówki i dodatków. Jest specjalnie zaprojektowana, aby być miękką i elastyczną, dzięki czemu nie łamie się przy jedzeniu hot-doga z różnorodnymi sosami i dodatkami. Bułka do hot-doga jest produkowana z myślą o konkretnym zastosowaniu, co czyni ją specjalistycznym produktem piekarniczym. Tradycyjnie wytwarzana jest z mąki pszennej, wody, drożdży, soli, cukru oraz często z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju roślinnego) i emulgatorów, które zapewniają jej charakterystyczną miękkość i trwałość. Mleko lub jego pochodne są często dodawane do ciasta, co tłumaczy oznaczenie produktu jako zawierającego laktozę. W kuchni, poza oczywistym zastosowaniem do przygotowania klasycznych hot-dogów z parówką i różnorodnymi dodatkami (ketchup, musztarda, majonez, cebula, kiszone ogórki), bułka do hot-doga może być wykorzystana do przygotowania innych kanapek typu finger food. Doskonale nadaje się do serwowania grillowanych kiełbasek, kabanosów, a także wegetariańskich alternatyw, jak tofu czy grillowane warzywa. Jej miękkość i poręczny kształt czynią ją również dobrym wyborem do przygotowania łatwych w konsumpcji przekąsek z pastami, sałatkami czy serami. Produkt nie ma określonego statusu wegańskiego, natomiast zawiera gluten, co czyni go nieodpowiednim dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera także laktozę, co może być problematyczne dla osób z nietolerancją tego cukru mlecznego. Podwyższona zawartość sodu wskazuje na dodanie większej ilości soli podczas produkcji, co jest typowe dla pieczywa fast-foodowego.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 153 kcal porcja Bułka do hot-doga 60g?
12 minut
23 minuty
18 minut
46 minut
33 minuty
19 minut