Chleb pełnoziarnisty to wartościowe pieczywo zawierające 247 kcal w 100 g (617,5 kcal w bochenku 250 g). Charakteryzuje się ciemnobrązową skórką, gęstym miąższem z widocznymi fragmentami ziaren oraz intensywnym, zbożowym aromatem. Dostarcza wysokiej ilości węglowodanów (41 g/100 g), wyjątkowo wysokiej zawartości białka (13 g) i błonnika (7 g) przy niskiej zawartości tłuszczu (3 g). Zawiera gluten, jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, cynku i żelaza, które zachowują się dzięki wykorzystaniu całych ziaren wraz z otrębami i zarodkami.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 618 kcal | 247 kcal |
Węglowodany | 103 g | 41 g |
Białko | 33 g | 13 g |
Tłuszcze | 8 g | 3 g |
Błonnik | 18 g | 7 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Chleb pełnoziarnisty to wartościowe pieczywo wypiekane z mąki zawierającej całe ziarna zbóż wraz z otrębami i zarodkami. W 100 g produktu znajduje się 247 kcal, wysoka zawartość węglowodanów wynosząca 41 g, bardzo wysoka zawartość białka – 13 g oraz niska zawartość tłuszczu – 3 g. Produkt wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością błonnika – 7 g na 100 g, co stanowi około 23% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Standardowy bochenek o wadze 250 g dostarcza 617,5 kcal. Chleb pełnoziarnisty ma charakterystyczną, ciemnobrązową, grubszą skórkę i ciemny, gęsty miąższ o zwartej strukturze. W przekroju widoczne są fragmenty ziaren i otrąb, które nadają chlebowi rustykalny wygląd i bogatą teksturę. Aromat chleba pełnoziarnistego jest intensywny, głęboko zbożowy, z nutami prażonych ziaren i słodu. Zapach świeżo upieczonego bochenka jest wyrazisty i apetyczny, przywodzący na myśl tradycyjne, rzemieślnicze piekarnie. Smak chleba pełnoziarnistego jest wyrazisty, z wyczuwalną nutą słodu i ziaren. Tekstura w ustach jest charakterystyczna – początkowo wyczuwalna jest chrupkość skórki, która ustępuje miejsca zwartemu, treściwemu miąższowi z wyczuwalnymi fragmentami ziaren, które dodają pieczywu charakterystycznej, przyjemnej tekstury. Chleb pełnoziarnisty, dzięki zachowaniu wszystkich części ziarna, jest bogatym źródłem nie tylko błonnika, ale również witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, cynku, żelaza i innych mikroelementów, które są często tracone w procesie rafinacji mąki do białej postaci.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 618 kcal porcja chleb pełnoziarnisty?
49 minut
1 godzina 33 minuty
1 godzina 14 minut
3 godziny 5 minut
2 godziny 15 minut
1 godzina 18 minut