Ciasto na croissanty to warstwowe ciasto francuskie drożdżowe do domowego przygotowania rogalików. Opakowanie 340g dostarcza 1128,8 kcal, 125,8g węglowodanów i 54,4g tłuszczu. Jest źródłem białka (30,6g) i błonnika (6,8g). Zawiera gluten i laktozę, jest odpowiednie dla wegetarian. Domowe przygotowanie daje kontrolę nad składem i wielkością porcji.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 1129 kcal | 332 kcal |
Węglowodany | 126 g | 37 g |
Białko | 31 g | 9 g |
Tłuszcze | 54 g | 16 g |
Błonnik | 7 g | 2 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ciasto na croissanty to specjalny rodzaj ciasta francuskiego drożdżowego, charakteryzujący się warstwową strukturą, uzyskiwaną poprzez wielokrotne składanie i wałkowanie z masłem. Ten półprodukt, dostępny w ofercie sklepowej, jest przeznaczony do domowego przygotowania klasycznych francuskich rogalików. Pod względem wartości odżywczych, opakowanie ciasta o wadze 340g dostarcza aż 1128,8 kalorii, co stanowi około 56% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosłej stosującej dietę 2000 kcal. Oczywiście, z jednego opakowania powstaje zwykle kilka sztuk croissantów, które są spożywane przez więcej niż jedną osobę. W przeliczeniu na 100g produkt zawiera 332 kalorie. Głównym składnikiem odżywczym ciasta na croissanty są węglowodany, których produkt zawiera 125,8g w całym opakowaniu (37g na 100g), w tym 20,4g cukrów prostych (6g na 100g). Ta umiarkowana zawartość cukru, niższa niż w gotowych croissantach z nadzieniami, wynika z dodatku cukru niezbędnego do aktywacji drożdży i uzyskania odpowiedniej struktury ciasta. Ciasto na croissanty dostarcza również znaczącej ilości białka - 30,6g w całym opakowaniu (9g na 100g), co stanowi około 61% dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Zawartość tłuszczu jest wysoka - 54,4g w całym opakowaniu (16g na 100g), w tym aż 12g tłuszczów nasyconych na 100g, co wynika z dużej ilości masła używanego w procesie warstwowania ciasta. Produkt zawiera również 6,8g błonnika w całym opakowaniu (2g na 100g), co stanowi około 27% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ciasto na croissanty zawiera gluten i laktozę, co jest istotną informacją dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu czy laktozy. Jest odpowiednie dla wegetarian, ale nie dla wegan, ze względu na zawartość masła i często innych składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja. Przygotowując croissanty w domu, zyskujemy kontrolę nad rodzinym i wielkością porcji końcowego wypieku oraz możliwość modyfikacji poprzez dodanie zdrowych składników, takich jak orzechy, nasiona czy owoce. Warto jednak pamiętać, że nawet domowe croissanty pozostają produktem wysokokalorycznym i bogatym w tłuszcze nasycone, dlatego najlepiej traktować je jako okazjonalny element zbilansowanej diety. Osoby dbające o zdrowe odżywianie mogą rozważyć zmniejszenie ilości masła w przepisie (choć wpłynie to na strukturę wypieku) lub eksperymentowanie z mąkami pełnoziarnistymi, które zwiększą zawartość błonnika i składników odżywczych.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1129 kcal porcja croissant, ciasto?
1 godzina 30 minut
2 godziny 49 minut
2 godziny 15 minut
5 godzin 39 minut
4 godziny 6 minut
2 godziny 23 minuty