Croissant migdałowy NERO to warstwowy rogalik z migdałowym nadzieniem i posypką. Sztuka (95g) dostarcza 332 kcal, 37,4g węglowodanów (w tym 12,1g cukrów) i 16,7g tłuszczu. Zawiera gluten i laktozę. Jest źródłem białka (6,7g) i zdrowych tłuszczów z migdałów, ale ze względu na wysoką kaloryczność najlepiej traktować go jako okazjonalną przyjemność.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 332 kcal | 349 kcal |
Węglowodany | 37 g | 39 g |
Białko | 7 g | 7 g |
Tłuszcze | 17 g | 18 g |
Błonnik | - | - |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Croissant migdałowy z oferty NERO to wykwintna odmiana klasycznego francuskiego rogalika, wzbogacona o słodkie migdałowe nadzienie i posypkę z płatków migdałów. Łączy w sobie warstwową, delikatną strukturę ciasta maślanego z wyrazistym aromatem i smakiem migdałów, tworząc harmonijną kompozycję słodko-maślaną. Pod względem wartości odżywczych, jedna sztuka produktu o wadze 95g dostarcza 332 kalorie, co stanowi około 16,6% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosłej stosującej dietę 2000 kcal. W przeliczeniu na 100g produkt zawiera 349 kalorii, co czyni go produktem o wysokiej gęstości energetycznej. Głównym składnikiem odżywczym croissanta migdałowego są węglowodany, których produkt zawiera 37,4g w pojedynczej sztuce (39,4g na 100g), w tym 12,1g cukrów prostych (12,7g na 100g). Ta stosunkowo wysoka zawartość cukru wynika zarówno z dodatku cukru do ciasta, jak i słodkiego nadzienia migdałowego. Jedna sztuka croissanta migdałowego dostarcza około 48% dziennego limitu cukrów dodanych dla kobiet i około 34% dla mężczyzn, zgodnie z zaleceniami WHO. Croissant migdałowy dostarcza również 6,7g białka w pojedynczej sztuce (7,1g na 100g), co stanowi około 13% dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Część tego białka pochodzi z migdałów, które są wartościowym źródłem białka roślinnego. Zawartość tłuszczu wynosi 16,7g w pojedynczej sztuce (17,6g na 100g), w tym 6,8g tłuszczów nasyconych (7,1g na 100g), co stanowi około 34% dziennego limitu tych tłuszczów. Ta wysoka zawartość tłuszczu wynika zarówno z masła używanego w cieście croissanta, jak i z migdałów, które są naturalnie bogate w tłuszcze, choć w przypadku tych ostatnich są to głównie zdrowe tłuszcze nienasycone. Dane dotyczące zawartości błonnika nie są dostępne, ale migdały zawarte w produkcie są dobrym źródłem tego składnika, dostarczając pewną ilość błonnika do produktu końcowego. Zawartość sodu wynosi 0,8g w pojedynczej sztuce (0,8g na 100g), co stanowi około 40% dziennego limitu spożycia sodu. Croissant migdałowy zawiera gluten i laktozę, co jest istotną informacją dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu czy laktozy. Ze względu na wysoką kaloryczność, zawartość cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, croissant migdałowy najlepiej traktować jako okazjonalną przyjemność, a nie codzienny element zbilansowanej diety. Osoby dbające o zdrowe odżywianie mogą zrównoważyć ten wybór poprzez zwiększenie aktywności fizycznej i ograniczenie innych źródeł cukrów prostych i tłuszczów nasyconych w ciągu dnia.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 332 kcal porcja Croissant migdałowy?
27 minut
50 minut
40 minut
1 godzina 40 minut
1 godzina 12 minut
42 minuty