Ile kalorii ma

dżem jagodowy

Product information

Dżem jagodowy to produkt o średniej kaloryczności (142 kcal/100g) i wysokiej zawartości węglowodanów (34,3g/100g). Wegański, bezglutenowy i praktycznie beztłuszczowy (0,2g/100g), zachowuje cenne antyoksydanty z jagód, które wspierają zdrowie układu krążenia i odporność.

dżem jagodowy

Product options

142 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

34 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-142 kcal
Węglowodany-34 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-0 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest dżem jagodowy i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Dżem jagodowy to popularny produkt o średniej kaloryczności, zawierający 142 kcal na 100 g. Jest to produkt bogaty w węglowodany, dostarczający 34,3 g na 100 g, co stanowi główne źródło jego wartości energetycznej. Chociaż dokładna zawartość cukrów prostych nie jest określona, dżemy owocowe zazwyczaj zawierają znaczące ich ilości, zarówno naturalnie występujących w owocach, jak i dodawanych podczas produkcji. Dżem jagodowy zawiera minimalną ilość białka (0,3 g na 100 g) i tłuszczu (0,2 g na 100 g), co czyni go produktem praktycznie beztłuszczowym. Produkt jest całkowicie wegański, bezglutenowy i bez laktozy, co czyni go odpowiednim dla osób z różnymi ograniczeniami dietetycznymi. Dżem jagodowy wytwarzany jest z jagód, cukru i pektyn, które nadają mu charakterystyczną gęstą konsystencję. Jagody są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów wśród owoców, zawierają antocyjany, które nadają im ciemny, niebieskofioletowy kolor i mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Mimo że w procesie produkcji dżemu część składników odżywczych może ulec degradacji, dżem jagodowy zachowuje znaczącą ilość związków fenolowych obecnych w świeżych owocach. Te związki mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawiać funkcje poznawcze i wspierać układ odpornościowy. Jagody są również źródłem witaminy C, K, manganu i błonnika, choć w dżemie zawartość tych składników jest mniejsza niż w świeżych owocach. Dżem jagodowy jest wszechstronnym produktem, najczęściej wykorzystywanym jako dodatek do pieczywa, naleśników, jogurtów, jako warstwa w ciastach i deserach, a także jako baza do sosów do mięs, zwłaszcza dziczyzny. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, głównie cukrów prostych, dżem jagodowy powinien być spożywany z umiarem przez osoby kontrolujące poziom glukozy we krwi, w tym diabetyków, oraz osoby na dietach niskowęglowodanowych lub redukcyjnych.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 142 kcal 100g dżem jagodowy?

Produkty zbliżone kalorycznie