Ile kalorii ma

jogurt truskawkowy

Product information

Jogurt truskawkowy to produkt mleczny o umiarkowanej kaloryczności (95 kcal/100g), zawierający 3,5g białka i 2,5g tłuszczu na 100g. Charakteryzuje się znaczną zawartością cukrów (14,6g/100g). Opakowanie 150g dostarcza 142,5 kcal. Łączy korzyści probiotyczne jogurtu z antyoksydantami i witaminą C z truskawek.

jogurt truskawkowy

Product options

95 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

3 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

15 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

4 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie143 kcal95 kcal
Węglowodany22 g15 g
Białko5 g4 g
Tłuszcze4 g3 g
Błonnik-0 g
WegetariańskieBez glutenu

Czym jest jogurt truskawkowy i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Jogurt truskawkowy to popularny produkt mleczny o owocowym smaku, łączący wartości odżywcze jogurtu naturalnego z aromatem i korzyściami zdrowotnymi truskawek. Charakteryzuje się umiarkowaną kalorycznością - 95 kcal na 100g produktu, co czyni go lżejszą alternatywą dla deserów. Pojedyncze opakowanie o wadze 150g dostarcza 142,5 kcal. Zawartość węglowodanów w jogurcie truskawkowym wynosi 14,6g na 100g produktu (21,9g w opakowaniu 150g), z czego całość stanowią cukry. Ta zawartość cukru wynika częściowo z naturalnie występującej w mleku laktozy, ale przede wszystkim z dodatku cukru i przetworów truskawkowych. Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, powinny zwracać uwagę na ilość spożywanego jogurtu truskawkowego. Zawartość białka w jogurcie truskawkowym wynosi 3,5g na 100g produktu (5,25g w opakowaniu 150g). Jest to pełnowartościowe białko zwierzęce zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Zawartość tłuszczu w jogurcie truskawkowym jest umiarkowana i wynosi 2,5g na 100g produktu (3,75g w opakowaniu 150g), z czego tłuszcze nasycone stanowią 1,7g/100g. Truskawki zawarte w jogurcie są źródłem naturalnych antyoksydantów, w tym antocyjanów i elagotanin, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Są również dobrym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy, choć jej zawartość w przetworzonych truskawkach w jogurcie jest niższa niż w świeżych owocach. Jogurt truskawkowy, podobnie jak inne jogurty, zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych, takie jak Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Bakterie te pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową, wspierając zdrowie układu pokarmowego, poprawiając trawienie i wzmacniając odporność. Jogurt truskawkowy jest również dobrym źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, oraz witamin z grupy B, szczególnie B2 (ryboflawiny) i B12 (kobalaminy), które są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 143 kcal porcja jogurt truskawkowy?

Produkty zbliżone kalorycznie