Kawa to niskokaloryczny napój (2-5 kcal/filiżankę) pozyskiwany z palonych ziaren kawowca. Zawiera kofeinę (80-100mg/filiżankę), która poprawia koncentrację i redukuje zmęczenie. Jest bogata w przeciwutleniacze, szczególnie kwasy chlorogenowe, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 4 kcal | 353 kcal |
Węglowodany | 1 g | 75 g |
Białko | - | 12 g |
Tłuszcze | - | 1 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, pozyskiwany z palonych ziaren kawowca. W formie suchej, zmielonej kawy, produkt charakteryzuje się stosunkowo wysoką wartością energetyczną - 353 kcal w 100g, jednak ze względu na niewielką ilość używaną do przygotowania napoju (zazwyczaj 5-10g na filiżankę), gotowy napój dostarcza jedynie około 2-5 kcal. Kawa zawiera znaczącą ilość węglowodanów - 75,4g na 100g suchego produktu, jednak większość z nich nie jest przyswajalna przez organizm człowieka. Dostarcza również umiarkowanej ilości białka - 12,2g na 100g suchego produktu. Wyróżnia się wyjątkowo niską zawartością tłuszczu - zaledwie 0,5g na 100g, z czego tłuszcze nasycone stanowią 0,197g. Kawa jest przede wszystkim znana z zawartości kofeiny - alkaloid, który działa stymulująco na układ nerwowy. W 100g suchej kawy znajduje się około 1-2g kofeiny, co przekłada się na 80-100mg kofeiny w typowej filiżance kawy (200ml). Kofeina poprawia koncentrację, czujność, redukuje uczucie zmęczenia i może zwiększać wydolność fizyczną. Jest bogata w przeciwutleniacze, szczególnie kwasy chlorogenowe, które neutralizują wolne rodniki i mogą chronić komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. W rzeczywistości kawa jest jednym z głównych źródeł przeciwutleniaczy w diecie wielu osób. Zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B, w tym niacynę (B3) i ryboflawinę (B2), które uczestniczą w metabolizmie energetycznym. Jest źródłem minerałów, takich jak potas, magnez i mangan, choć w niewielkich ilościach. Zawartość sodu wynosi 37mg na 100g suchego produktu. Regularne spożywanie kawy może przynosić liczne korzyści zdrowotne, w tym zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson), cukrzycy typu 2 i niektórych typów nowotworów (wątroby, jelita grubego). Kawa może zwiększać metabolizm i wspomagać spalanie tłuszczu, co czyni ją potencjalnym wsparciem w procesie odchudzania. Napój kawowy nie zawiera glutenu ani laktozy, jest również odpowiedni dla wegan i wegetarian. Zbyt duże spożycie kawy może jednak prowadzić do niepożądanych efektów, takich jak bezsenność, nerwowość, przyspieszony rytm serca i podwyższone ciśnienie krwi. Zalecane dzienne spożycie kofeiny dla zdrowych dorosłych osób wynosi do 400mg, co odpowiada około 4 filiżankom kawy. Osoby w ciąży, karmiące piersią, z nadciśnieniem lub innymi problemami zdrowotnymi powinny skonsultować spożycie kawy z lekarzem.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 4 kcal porcja kawa?
< 1 minuta
1 minuta
< 1 minuta
1 minuta
1 minuta
1 minuta