Ile kalorii ma

konfitura z żurawiny

Product information

Konfitura z żurawiny to wysokokaloryczny (278 kcal/100g) produkt o wyrazistym, słodko-kwaśnym smaku z nutą cierpkości, zawierający znaczną ilość węglowodanów (69g/100g) przy braku tłuszczu i białka. Ten bezglutenowy i bezlaktozowy produkt, bogaty w proantocyjanidyny typu A i przeciwutleniacze o udokumentowanych właściwościach przeciwbakteryjnych, stanowi nie tylko tradycyjny dodatek do mięs i serów, ale również naturalny składnik wspierający zdrowie układu moczowego i sercowo-naczyniowego.

konfitura z żurawiny

Product options

278 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

69 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-278 kcal
Węglowodany-69 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-0 g
Bez glutenuBez laktozy

Czym jest konfitura z żurawiny i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Konfitura z żurawiny to charakterystyczny przetwór owocowy przygotowywany z owoców żurawiny (najczęściej żurawiny wielkoowocowej, Vaccinium macrocarpon) gotowanych z cukrem do uzyskania gęstej, półpłynnej konsystencji. Jest to produkt o wyrazistym, słodko-kwaśnym smaku z lekką cierpkością, szczególnie popularny w kuchni amerykańskiej, gdzie stanowi tradycyjny dodatek do indyka podczas Święta Dziękczynienia. Pod względem wartości odżywczych konfitura z żurawiny charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dostarczając 278 kcal na 100g. Jest to stosunkowo wysoka wartość na tle innych konfitur, wynikająca z wyjątkowo dużej zawartości cukru, który jest niezbędny do zrównoważenia naturalnej kwasowości i cierpkości żurawiny. Głównym składnikiem odżywczym w konfiturze z żurawiny są węglowodany, których zawartość wynosi aż 69g na 100g. Są to przede wszystkim cukry proste, dodawane w dużych ilościach podczas procesu produkcji. Tak wysoka zawartość cukru wymaga szczególnego umiarkowania w spożyciu konfitury, zwłaszcza przez osoby z cukrzycą, insulinoopornością czy kontrolujące wagę. Konfitura z żurawiny praktycznie nie zawiera białka (0g na 100g) ani tłuszczu (0g na 100g), co jest typowe dla produktów tego typu. Dzięki brakowi tłuszczu jest odpowiednia dla osób na diecie niskotłuszczowej, jednak bardzo wysoka zawartość cukru wymaga ostrożności w jej spożyciu. Choć w bazie danych nie ma informacji o zawartości błonnika, żurawina zawiera pewne ilości tego składnika, a konfitura, szczególnie jeśli przygotowywana jest z całymi owocami lub ich fragmentami, może dostarczać błonnika pokarmowego. Żurawina, będąca głównym składnikiem konfitury, jest ceniona za liczne właściwości prozdrowotne. Jest szczególnie bogata w proantocyjanidyny (PAC) typu A - związki o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, które mogą zapobiegać przyleganiu bakterii do ścian dróg moczowych, zmniejszając ryzyko infekcji układu moczowego. Żurawina zawiera również liczne przeciwutleniacze, w tym antocyjany nadające jej charakterystyczną czerwoną barwę, flawonoidy, katechiny i kwasy fenolowe. Związki te neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i mogą zapobiegać rozwojowi wielu chorób przewlekłych. Żurawina jest również źródłem witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B, a także minerałów, w tym manganu, miedzi i potasu. Proces gotowania podczas produkcji konfitury może zmniejszać zawartość niektórych związków bioaktywnych, szczególnie witaminy C, ale wiele innych, w tym proantocyjanidyny i antocyjany, pozostaje w znacznej mierze stabilnych. Badania naukowe potwierdzają liczne korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem żurawiny i jej przetworów. Najlepiej udokumentowanym działaniem jest profilaktyka i wspomaganie leczenia infekcji układu moczowego. Żurawina może również wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL, podwyższanie poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i obniżanie ciśnienia krwi. Wykazuje działanie przeciwzapalne, może hamować rozwój bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka, wspierać zdrowie jamy ustnej poprzez hamowanie rozwoju bakterii powodujących próchnicę oraz poprawiać funkcje poznawcze. Konfitura z żurawiny nie jest oznaczona jako produkt wegański w bazie danych, choć tradycyjnie nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Jest natomiast produktem bezglutenowym i nie zawiera laktozy, co czyni ją odpowiednią dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu czy nietolerancją laktozy.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 278 kcal 100g konfitura z żurawiny?

Produkty zbliżone kalorycznie