Mięta świeża (44 kcal/100g) to aromatyczne zioło bogate w błonnik (6,8g) i białko (3,29g). Zawiera minimalne ilości tłuszczu i jest odpowiednia dla wegan. Bez glutenu i laktozy, działa wspomagająco na układ trawienny i oddechowy. Idealna do napojów, deserów i dań z kuchni śródziemnomorskiej.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 44 kcal | 44 kcal |
Węglowodany | 8 g | 8 g |
Białko | 3 g | 3 g |
Tłuszcze | 1 g | 1 g |
Błonnik | 7 g | 7 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Mięta świeża to aromatyczne zioło o intensywnym, orzeźwiającym zapachu i smaku, dostarczające zaledwie 44 kcal w 100g produktu. Jest to niezwykle niskokaloryczna opcja do wzbogacania smaku potraw i napojów. W 100g świeżej mięty znajduje się 8,41g węglowodanów, bez zawartości cukrów prostych. Zioło dostarcza 3,29g białka oraz jedynie 0,73g tłuszczu w 100g, z czego tylko 0,191g to tłuszcze nasycone. Mięta świeża zawiera aż 6,8g błonnika w 100g, co wspomaga prawidłowe trawienie i uczucie sytości. Jest odpowiednia dla wegan i wegetarian oraz osób nietolerujących glutenu i laktozy. Mięta zawiera mentol - związek o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz wspomagającym trawienie. Jest również źródłem przeciwutleniaczy, witamin (A, C, E i z grupy B) oraz minerałów (szczególnie potasu, wapnia i magnezu). Regularne spożywanie mięty może łagodzić dolegliwości trawienne, takie jak nudności, wzdęcia czy zespół jelita drażliwego, a także wspierać świeży oddech. Mięta świeża doskonale nadaje się do przygotowywania herbat, napojów orzeźwiających, jako dodatek do deserów, sałatek, dań z jagnięciną czy potraw kuchni bliskowschodniej.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 44 kcal porcja mięta świeża?
4 minuty
7 minut
5 minut
13 minut
10 minut
6 minut