Mleko w proszku (387 kcal/100g) to skoncentrowane źródło białka (34,3g/100g), wapnia i witamin, o długim terminie przydatności, idealne jako składnik diety wysokobiałkowej i w codziennym gotowaniu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 387 kcal |
Węglowodany | - | 49 g |
Białko | - | 34 g |
Tłuszcze | - | 6 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Mleko w proszku to skoncentrowany produkt mleczny o wysokiej wartości energetycznej wynoszącej 387 kcal/100g, otrzymywany poprzez odparowanie wody z mleka. Charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia i łatwością przechowywania, co czyni go praktycznym zamiennikiem świeżego mleka. Jest wyjątkowo bogate w pełnowartościowe białko (34,3g/100g), zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, wspierające budowę i regenerację tkanek. Zawiera również znaczące ilości węglowodanów (49g/100g), głównie w postaci laktozy, oraz umiarkowaną ilość tłuszczu (5,78g/100g). Mleko w proszku jest cennym źródłem wapnia i innych minerałów niezbędnych dla zdrowia kości i zębów, a także witamin z grupy B wspierających metabolizm energetyczny. Ze względu na wysoką zawartość białka, produkt ten może być szczególnie wartościowy w diecie osób aktywnych fizycznie, sportowców oraz osób starszych potrzebujących łatwo przyswajalnych źródeł tego składnika. Na diecie redukcyjnej warto kontrolować jego ilość ze względu na wysoką kaloryczność. Mleko w proszku znajduje zastosowanie nie tylko jako napój po rozpuszczeniu w wodzie, ale również jako składnik wypieków, sosów, zup czy koktajli proteinowych.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 387 kcal 100g mleko w proszku?
31 minut
58 minut
46 minut
1 godzina 56 minut
1 godzina 24 minuty
49 minut