Ile kalorii ma

morele w syropie

Product information

Morele w syropie to niskokaloryczny deser (59 kcal/100g) łączący słodki smak z zachowaniem wartości odżywczych owoców. Zawierają węglowodany (13g/100g), błonnik (2g/100g) i beta-karoten. Bez glutenu i laktozy, idealne jako dodatek do deserów i wypieków.

morele w syropie

Product options

59 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

0 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

13 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

0 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-59 kcal
Węglowodany-13 g
Białko-0 g
Tłuszcze-0 g
Błonnik-2 g
WegańskieBez glutenuBez laktozy

Czym jest morele w syropie i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Morele w syropie to przetworzony produkt owocowy, składający się z całych lub połówek moreli, które zostały zanurzone w słodkim syropie cukrowym. Proces ten pozwala zachować owoce na dłuższy czas, jednocześnie zmiękczając ich teksturę i intensyfikując słodki smak. Morele w syropie mają stosunkowo niską wartość kaloryczną, dostarczając 59 kcal w 100g, co czyni je umiarkowanie niskokalorycznym deserem w porównaniu do wielu innych słodkich przekąsek. Morele w syropie zawierają umiarkowaną ilość węglowodanów (13g/100g), które w większości pochodzą z dodanego cukru oraz naturalnych cukrów obecnych w owocach. Praktycznie nie zawierają białka ani tłuszczu, co jest typowe dla przetworów owocowych. Zachowują jednak pewną ilość błonnika pokarmowego (2g/100g), który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Podczas procesu konserwowania morele tracą część swoich naturalnych składników odżywczych, szczególnie witaminę C, która jest wrażliwa na obróbkę termiczną. Jednak zachowują znaczną część beta-karotenu, prowitaminy A, która jest odporna na wysokie temperatury i nadaje im charakterystyczny pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, wspiera zdrowie oczu, skóry i układu odpornościowego. Morele w syropie zachowują również pewne ilości minerałów, takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, oraz miedź, niezbędną do produkcji czerwonych krwinek i kolagenu. Zawartość tych składników odżywczych jest jednak niższa niż w świeżych czy suszonych morelach ze względu na proces przetwarzania i rozcieńczenie przez syrop. Ciemna strona moreli w syropie to znaczna zawartość dodanego cukru, który może przyczyniać się do wzrostu poziomu cukru we krwi, problemów z metabolizmem glukozy i potencjalnie zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 przy regularnym, nadmiernym spożyciu. Z tego powodu morele w syropie powinny być konsumowane z umiarem, szczególnie przez osoby z zaburzeniami metabolizmu glukozy, cukrzycą czy osoby kontrolujące spożycie cukru. Morele w syropie są produktem w 100% roślinnym, odpowiednim dla wegan i wegetarian. Nie zawierają glutenu ani laktozy, co czyni je bezpiecznymi dla osób z celiakią czy nietolerancją laktozy. Z kulinarnego punktu widzenia, morele w syropie są niezwykle wszechstronnym produktem. Mogą być serwowane jako samodzielny deser, dodatek do lodów, naleśników, gofrów czy ciast. Są również doskonałym składnikiem różnych wypieków, zarówno wewnątrz ciasta, jak i jako dekoracja na wierzchu. Syrop, w którym są zanurzone, może być wykorzystany jako słodki sos do deserów lub baza do dressingu sałatkowego, dodając owocowego aromatu i słodyczy.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 59 kcal 100g morele w syropie?

Produkty zbliżone kalorycznie