Podwójny WieśMac® to wyjątkowo kaloryczny burger McDonald's zawierający 967 kcal i aż 67g tłuszczu w porcji 289g. Mimo wysokiej zawartości białka (55g), znaczna ilość tłuszczów nasyconych (23g) i sodu (2,9g) sprawia, że powinien być spożywany sporadycznie.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 967 kcal | 279 kcal |
Węglowodany | 36 g | 10 g |
Białko | 55 g | 16 g |
Tłuszcze | 67 g | 19 g |
Błonnik | 3 g | 1 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Podwójny WieśMac® to jeden z najbardziej kalorycznych burgerów w ofercie McDonald's, charakteryzujący się podwójną porcją wołowiny i wyjątkowo bogatymi dodatkami. W 100 gramach produktu znajdziemy 279 kalorii, jednak typowa porcja waży aż 289g, co przekłada się na imponujące 967 kcal w całym burgerze. Stanowi to niemal połowę (48%) dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosłej o umiarkowanej aktywności fizycznej. Wartość odżywcza Podwójnego WieśMaca jest zdominowana przez tłuszcz i białko. Zawiera on 16g białka na 100g, co daje znaczące 55g w całej porcji. Jest to wartość, która przekracza dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla przeciętnej osoby dorosłej. Białko pochodzi głównie z dwóch kotletów wołowych oraz sera, zapewniając organizmowi pełnowartościowe aminokwasy. Zawartość tłuszczu wynosi aż 19g na 100g produktu, czyli oszałamiające 67g w całym burgerze. Co jeszcze bardziej niepokojące, 6,8g na 100g (23g w porcji) stanowią tłuszcze nasycone, których nadmierne spożycie jest związane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Ta ilość ponad dwukrotnie przekracza dzienną rekomendowaną dawkę tłuszczów nasyconych. Podwójny WieśMac® zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów - 10g na 100g, co przekłada się na 36g w całej porcji. Z tej ilości 2,6g na 100g (9,1g w porcji) stanowią cukry proste, pochodzące głównie z sosu i pieczywa. Węglowodany pochodzą przede wszystkim z bułki, która zawiera gluten, wykluczając ten produkt z diety osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Burger zawiera niewielką ilość błonnika - 0,8g na 100g (2,9g w porcji), co stanowi skromny wkład w dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Błonnik pochodzi głównie z warzyw dodawanych do burgera oraz z bułki. Istotnymi parametrami, na które warto zwrócić szczególną uwagę, są wysoka zawartość sodu - 0,84g na 100g (2,9g w porcji), co stanowi znaczącą część dziennego limitu tego składnika, oraz obecność laktozy w serze, która może być problematyczna dla osób z nietolerancją tego cukru. Podwójny WieśMac® to produkt wysoko przetworzony, który mimo dostarczania znacznych ilości białka, jednocześnie obciąża organizm ogromną ilością kalorii, tłuszczów (szczególnie nasyconych) i sodu. Z uwagi na bardzo wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu, powinien być spożywany wyjątkowo rzadko, w ramach zrównoważonej diety.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 967 kcal porcja Podwójny WieśMac®?
1 godzina 17 minut
2 godziny 25 minut
1 godzina 56 minut
4 godziny 50 minut
3 godziny 31 minut
2 godziny 2 minuty