Por to niskokaloryczne warzywo (61 kcal/100g) bogate w błonnik (1,8g/100g) i witaminy. Średnia sztuka (300g) dostarcza 183 kcal przy minimalnej ilości tłuszczu (0,9g). Produkt wegański, bezglutenowy i bez laktozy, idealny do zup, zapiekanek i jako aromatyczny dodatek do dań.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 183 kcal | 61 kcal |
Węglowodany | 42 g | 14 g |
Białko | 5 g | 2 g |
Tłuszcze | 1 g | 0 g |
Błonnik | 5 g | 2 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Por to niskokaloryczne warzywo o zaledwie 61 kcal w 100g, idealne dla osób dbających o linię. Średnia sztuka o wadze 300g dostarcza 183 kcal, 42,45g węglowodanów (w tym 11,7g naturalnych cukrów) oraz 5,4g błonnika wspierającego trawienie. Por zawiera minimalne ilości tłuszczu (0,3g/100g), z czego tłuszcze nasycone to zaledwie 0,04g. Jest cennym źródłem witamin C i K oraz składników mineralnych, w tym potasu regulującego ciśnienie krwi. Niska zawartość sodu (20mg/100g) sprawia, że por jest odpowiedni dla osób ograniczających sól w diecie. Ten wegański i wegetariański produkt, pozbawiony glutenu i laktozy, można spożywać na różne sposoby - jako składnik zup (np. klasycznej kremowej zupy porowej), zapiekanek, sosów lub jako samodzielny dodatek do dań. Najlepszy sezon na por przypada na jesień i zimę, kiedy jego walory smakowe i odżywcze są najwyższe.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 183 kcal porcja por?
15 minut
27 minut
22 minuty
55 minut
40 minut
23 minuty