Razowa mąka orkiszowa to produkt pełnoziarnisty (357 kcal/100g) bogaty w węglowodany złożone (66g) i błonnik (8g). Zawiera znaczącą ilość białka (12,4g) i niewiele tłuszczu (3g). Ten wegański produkt zawiera gluten, ale jest bezlaktozowy. Jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i żelaza.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 357 kcal |
Węglowodany | - | 66 g |
Białko | - | 12 g |
Tłuszcze | - | 3 g |
Błonnik | - | 8 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Razowa mąka orkiszowa to produkt otrzymywany z pełnego ziarna orkiszu, zachowujący wszystkie wartości odżywcze tego pradawnego zboża. Pod względem odżywczym jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 357 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 66g w 100g, z czego tylko 0,7g to cukry proste. Większość węglowodanów w mące orkiszowej to złożone węglowodany, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości i stabilny poziom cukru we krwi. Zawiera znaczącą ilość białka – 12,4g w 100g, co jest wartością wysoką jak na produkt zbożowy. Ma niską zawartość tłuszczu – 3g w 100g, z czego 0,4g to tłuszcze nasycone. Wyróżnia się wysoką zawartością błonnika – 8g w 100g, co stanowi około 27% dziennego zapotrzebowania. Razowa mąka orkiszowa jest w pełni wegańska i wegetariańska. Zawiera gluten, co wyklucza ją z diety osób z celiakią, jednak nie zawiera laktozy. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, oraz minerałów takich jak magnez, cynk i żelazo. Orkisz zawiera również antyoksydanty i związki bioaktywne, które mogą wspierać odporność i zdrowie układu pokarmowego.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 357 kcal 100g razowa mąka orkiszowa?
29 minut
54 minuty
43 minuty
1 godzina 47 minut
1 godzina 18 minut
45 minut