Rukola to niskokaloryczne warzywo (25 kcal/100g) zawierające 3,65g węglowodanów, 2,58g białka i tylko 0,66g tłuszczu. Porcja 2g dostarcza 0,5 kcal. Ten wegański i bezglutenowy produkt zawiera 1,6g błonnika na 100g i jest źródłem witamin K, A, kwasu foliowego i wapnia.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 1 kcal | 25 kcal |
Węglowodany | - | 4 g |
Białko | - | 3 g |
Tłuszcze | - | 1 g |
Błonnik | - | 2 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Rukola to warzywo liściaste o charakterystycznym, lekko pikantnym i orzechowym smaku, często wykorzystywane jako składnik sałatek, kanapek i pizzy. Pod względem odżywczym jest produktem wyjątkowo niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 25 kcal, a typowa porcja o wadze 2g dostarcza tylko 0,5 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 3,65g w 100g (0,073g w porcji), z czego 2,05g to cukry proste (0,041g w porcji). Zawiera niewielką ilość białka – 2,58g w 100g (0,0516g w porcji). Ma praktycznie zerową zawartość tłuszczu – zaledwie 0,66g w 100g (0,0132g w porcji), z czego 0,086g to tłuszcze nasycone. Zawiera błonnik – 1,6g w 100g (0,032g w porcji), który wspomaga pracę układu pokarmowego. Rukola jest w pełni wegańska i wegetariańska. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Zawiera niewielką ilość sodu – 27mg w 100g. Jest bogatym źródłem witaminy K, która wspiera krzepnięcie krwi, oraz witaminy A w formie beta-karotenu, która wspomaga zdrowie oczu i skóry. Zawiera również kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, oraz wapń, który wspiera zdrowie kości.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 1 kcal porcja rukola?
< 1 minuta
< 1 minuta
< 1 minuta
< 1 minuta
< 1 minuta
< 1 minuta