Ryba karaś to chude mięso rybie (98 kcal/100g) bogate w białko (20g) z niską zawartością tłuszczu (2g) i zerową zawartością węglowodanów. Porcja 150g dostarcza 147 kcal i 30g białka. Ten bezglutenowy i bezlaktozowy produkt jest źródłem witaminy B12, niacyny, fosforu i potasu.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 147 kcal | 98 kcal |
Węglowodany | - | 0 g |
Białko | 30 g | 20 g |
Tłuszcze | 3 g | 2 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Karaś to popularna ryba słodkowodna, często spotykana w polskich jeziorach i stawach. Pod względem odżywczym jest produktem niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 98 kcal, a typowa porcja o wadze 150g dostarcza 147 kcal. Charakteryzuje się brakiem węglowodanów (0g/100g), co czyni go idealnym składnikiem dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Jest wyjątkowo bogatym źródłem pełnowartościowego białka – 20g w 100g (30g w porcji), które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Ma niską zawartość tłuszczu – 2g w 100g (3g w porcji). Karaś nie zawiera błonnika. Nie jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B12, która wspiera układ nerwowy, oraz niacyny (B3), która wspiera metabolizm energetyczny. Zawiera również fosfor, który wspiera zdrowie kości i zębów, oraz potas, który reguluje ciśnienie krwi. Karaś jest szczególnie wartościowym produktem dla osób aktywnych fizycznie, sportowców, osób na diecie redukcyjnej oraz seniorów ze względu na wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu. Warto zauważyć, że karaś, jako ryba słodkowodna, zawiera mniej kwasów tłuszczowych omega-3 niż ryby morskie, ale nadal jest ich cennym źródłem w diecie.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 147 kcal porcja Ryba karaś?
12 minut
22 minuty
18 minut
44 minuty
32 minuty
19 minut