Ryż czerwony to pełnoziarnista odmiana ryżu (351 kcal/100g) zawierająca 75g węglowodanów, 7,5g białka i 1,7g tłuszczu. Ten wegański i bezglutenowy produkt ma niższy indeks glikemiczny niż ryż biały i jest bogaty w antyoksydanty, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i magnez.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 351 kcal |
Węglowodany | - | 75 g |
Białko | - | 8 g |
Tłuszcze | - | 2 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ryż czerwony to odmiana ryżu, która zachowuje zewnętrzną warstwę otręb, nadającą mu charakterystyczny czerwonawy kolor i bogaty, orzechowy smak. Pod względem odżywczym jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 351 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 75g w 100g, z czego 1,7g to cukry proste. Zawiera umiarkowaną ilość białka – 7,5g w 100g. Ma niską zawartość tłuszczu – 1,7g w 100g, z czego 0,3g to tłuszcze nasycone. Ryż czerwony jest w pełni wegański i wegetariański. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Ma niższy indeks glikemiczny niż ryż biały, co oznacza, że podnosi poziom cukru we krwi wolniej. Wyróżnia się wysoką zawartością antyoksydantów, szczególnie antocyjanów, które nadają mu czerwony kolor i mają właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, żelaza, cynku i magnezu. Zawiera również więcej błonnika niż ryż biały, co wspomaga pracę układu pokarmowego. Ryż czerwony wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały – zazwyczaj 30-40 minut.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 351 kcal 100g ryż czerwony?
28 minut
53 minuty
42 minuty
1 godzina 45 minut
1 godzina 17 minut
44 minuty