Ryż do sushi to specjalna odmiana ryżu krótkoziarnistego (358 kcal/100g) zawierająca 79,15g węglowodanów, 6,5g białka i 0,52g tłuszczu. Ten wegański i bezglutenowy produkt zawiera 2,8g błonnika na 100g i charakteryzuje się kleistą konsystencją po ugotowaniu, idealną do przygotowania japońskich potraw.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | - | 358 kcal |
Węglowodany | - | 79 g |
Białko | - | 7 g |
Tłuszcze | - | 1 g |
Błonnik | - | 3 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ryż do sushi to specjalna odmiana ryżu krótkoziarnistego, charakteryzująca się wysoką zawartością skrobi, która po ugotowaniu nadaje mu kleistą konsystencję, idealną do formowania rolek i nigiri. Pod względem odżywczym jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 358 kcal. Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 79,15g w 100g. Zawiera umiarkowaną ilość białka – 6,5g w 100g. Ma bardzo niską zawartość tłuszczu – zaledwie 0,52g w 100g, z czego 0,14g to tłuszcze nasycone. Zawiera znaczącą ilość błonnika – 2,8g w 100g, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Ryż do sushi jest w pełni wegański i wegetariański. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Zawiera minimalną ilość sodu – 1mg w 100g, jednak po przygotowaniu z dodatkiem octu ryżowego, cukru i soli jego zawartość sodu wzrasta. Ma średni indeks glikemiczny, wynoszący około 50-65, w zależności od czasu gotowania i proporcji wody. Ryż do sushi wymaga specjalnego przygotowania – po ugotowaniu miesza się go z mieszanką octu ryżowego, cukru i soli, co nadaje mu charakterystyczny smak i odpowiednią konsystencję.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 358 kcal 100g ryż do sushi?
29 minut
54 minuty
43 minuty
1 godzina 47 minut
1 godzina 18 minut
45 minut