Rzodkiew chińska (daikon) to niskokaloryczne warzywo (15 kcal/100g) z niską zawartością węglowodanów (3,0g) i minimalną ilością tłuszczu (0,1g). Porcja 10g dostarcza zaledwie 1,5 kcal. Ten wegański i bezglutenowy produkt jest źródłem błonnika (1,0g), witaminy C oraz minerałów, wykazując właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 2 kcal | 15 kcal |
Węglowodany | - | 3 g |
Białko | - | 0 g |
Tłuszcze | - | 0 g |
Błonnik | - | 1 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Rzodkiew chińska, znana również jako daikon, to niskokaloryczne warzywo korzeniowe o łagodnym, lekko pikantnym smaku. Pod względem odżywczym jest produktem wyjątkowo niskokalorycznym – w 100g zawiera zaledwie 15 kcal, a typowa porcja o wadze 10g dostarcza tylko 1,5 kcal. Zawiera niewielką ilość białka – 0,6g w 100g (0,06g w porcji). Głównym makroskładnikiem są węglowodany – 3,0g w 100g (0,3g w porcji), z czego 2,5g to cukry proste. Ma praktycznie zerową zawartość tłuszczu – zaledwie 0,1g w 100g (0,01g w porcji). Jest dobrym źródłem błonnika – 1,0g w 100g (0,1g w porcji), co wspomaga trawienie i uczucie sytości. Rzodkiew chińska jest w pełni wegańska i wegetariańska. Nie zawiera glutenu ani laktozy, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób z tymi nietolerancjami pokarmowymi. Jest bogatym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Zawiera również potas, wapń i fosfor. Rzodkiew chińska zawiera naturalne związki siarkowe, które mają właściwości przeciwzapalne i wspomagają detoksykację organizmu.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 2 kcal porcja rzodkiew chińska?
< 1 minuta
< 1 minuta
< 1 minuta
1 minuta
< 1 minuta
< 1 minuta