Ile kalorii ma

ser ementaler

Product information

Ser ementaler z Lidla (351 kcal/100g) to klasyczny szwajcarski ser twardy z charakterystycznymi dziurami, bogaty w białko (27g/100g) i tłuszcz (27g/100g) przy zerowej zawartości węglowodanów. Ten wegetariański i bezglutenowy produkt o łagodnym, orzechowym smaku idealnie sprawdza się w diecie ketogenicznej.

ser ementaler

Product options

351 kcal

kalorie / 100g

tluszcze na 100g

27 g

tłuszcze / 100g

tluszcze na 100g

0 g

węglowodany / 100g

tluszcze na 100g

27 g

białko / 100g

tluszcze na 100g

Wartości odżywcze:

Personal details and application.

Składnik odżywczyW porcjiW 100g
Kalorie-351 kcal
Węglowodany-0 g
Białko-27 g
Tłuszcze-27 g
Błonnik-0 g
WegetariańskieBez glutenu

Czym jest ser ementaler i jakie ma właściwości?

Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne

Ser ementaler dostępny w Lidlu to klasyczny, twardy ser szwajcarski, ceniony za charakterystyczne dziury i łagodny, orzechowy smak. Pod względem kaloryczności jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 351 kcal, co wynika głównie z wysokiej zawartości tłuszczu i białka. Nie zawiera węglowodanów – 0g w 100g, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka – 27g w 100g, co stanowi ponad 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma wysoką zawartość tłuszczu – 27g w 100g, z czego 16g to tłuszcze nasycone, co stanowi główne źródło kalorii w tym produkcie. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Zawiera minimalną ilość sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem. Ser ementaler nie jest odpowiedni dla wegan ze względu na to, że jest produktem mlecznym, ale jest odpowiedni dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera laktozę, choć w procesie dojrzewania większość laktozy jest przekształcana w kwas mlekowy, co sprawia, że zawartość laktozy jest bardzo niska (zazwyczaj poniżej 0,1g na 100g) i ser ten jest często tolerowany przez osoby z łagodną nietolerancją laktozy. Charakterystyczną cechą sera ementaler są duże, regularne dziury (tzw. oczka), które powstają w procesie dojrzewania na skutek działania bakterii wytwarzających dwutlenek węgla. Ser ementaler ma elastyczną, miękką konsystencję i łagodny, lekko słodkawy smak z nutami orzechów. Ser ementaler jest źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, oraz fosforu, który również wspiera zdrowie kości. Dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E i K.

Spalanie kalorii - tabela aktywności

Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 351 kcal 100g ser ementaler?

Produkty zbliżone kalorycznie

Co jeszcze warto wiedzieć?