Ser Gorgonzola z Lidla (344 kcal/100g) to klasyczny włoski ser pleśniowy z charakterystycznymi niebiesko-zielonymi żyłkami, bogaty w białko (19g/100g) i tłuszcz (29g/100g) przy minimalnej zawartości węglowodanów (0,7g/100g). Ten wegetariański i bezglutenowy produkt idealnie sprawdza się w diecie ketogenicznej i jako wyrazisty dodatek do dań.
Personal details and application.
Składnik odżywczy | W porcji | W 100g |
---|---|---|
Kalorie | 344 kcal | 344 kcal |
Węglowodany | 1 g | 1 g |
Białko | 19 g | 19 g |
Tłuszcze | 29 g | 29 g |
Błonnik | - | 0 g |
Poznaj skład, kalorie, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Ser Gorgonzola dostępny w Lidlu to klasyczny, włoski ser pleśniowy, ceniony za charakterystyczne niebiesko-zielone żyłki pleśni i intensywny smak. Pod względem kaloryczności jest produktem wysokokalorycznym – w 100g zawiera 344 kcal, co wynika głównie z wysokiej zawartości tłuszczu. Standardowe opakowanie o wadze 100g dostarcza 344 kcal. Zawiera minimalną ilość węglowodanów – zaledwie 0,7g w 100g (0,7g w opakowaniu), w tym 0,5g cukrów prostych (0,5g w opakowaniu), co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka – 19g w 100g (19g w opakowaniu), co stanowi około 38% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma wysoką zawartość tłuszczu – 29g w 100g (29g w opakowaniu), z czego 20g to tłuszcze nasycone, co stanowi główne źródło kalorii w tym produkcie. Nie zawiera błonnika – 0g w 100g. Zawiera minimalną ilość sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem. Ser Gorgonzola nie jest odpowiedni dla wegan ze względu na to, że jest produktem mlecznym, ale jest odpowiedni dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Zawiera laktozę, choć w procesie dojrzewania większość laktozy jest przekształcana w kwas mlekowy, co sprawia, że zawartość laktozy jest bardzo niska (zazwyczaj poniżej 0,5g na 100g) i ser ten jest często tolerowany przez osoby z łagodną nietolerancją laktozy. Charakterystyczną cechą sera Gorgonzola są niebiesko-zielone żyłki pleśni Penicillium glaucum, które powstają w procesie dojrzewania na skutek nakłuwania sera, co umożliwia dostęp powietrza do wnętrza. Ser Gorgonzola ma kremową, miękką konsystencję i intensywny, pikantny smak z nutami orzechów i grzybów. Ser Gorgonzola jest źródłem wapnia, niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, oraz fosforu, który również wspiera zdrowie kości. Dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E i K.
Ile czasu potrzeba aby spalić kalorie z: 344 kcal porcja ser gorgonzola?
28 minut
52 minuty
41 minut
1 godzina 43 minuty
1 godzina 15 minut
43 minuty